Passion för Hälsa by Mikaela 

i samarbete med WellAware®


Vad ingen smoothie älskar vill missa

By Mikael Bjerring

Ett härligt måste för alla smoothie-älskare och för dom som tänker på vad dom äter är denna smoothie-serie från Wellaware. Det är ekologiska frukt- och grönsakspulver med rika och exotiska smaker. Nu kan du ta dina smoothies till helt nya nivåer och skapa oändligt många härliga smakkombinationer. Ett lätt och framför allt gott sätt att få i sig bra näring varje dag.

Wellaware Smoothie-serie består av lång rad växt- bär- och näringspulver: rödbeta, ananas, papaya, tamarind, spenat, bitter melon, mango, granatäpple, havtorn och nypon. Ekologiska livsmedel utan några tillsatser, enbart 100% av den angivna frukten/grönsaken. Koncentrerad näring som kan höja ditt dagliga näringsintag markant. Förutom att blanda olika näringspulver i smoothies, så kan du använda dom för att strö på kvarg yoghurt eller varför inte tillsätta i en chiapudding för att höja smaken och näringsvärdet.

Några fördelar med en daglig näringsrik smoothie

Genom att dricka en daglig nyttig smoothie så kan du få i dig många portioner frukt och grönt i ett glas. Du får i dig bra med näring i en lättsmält form. Utmärkt som en bra start på dagen eller som ett energigivande mellanmål eller måltidsersättning.

När du tillsätter rikligt med näring av frukt och grönt i din smoothie så laddar du kroppen med viktiga fytokemikalier, enzymer, antioxidanter, vitaminer, mineraler etc. Kroppen behöver tillräckligt med näring för att fungera optimalt. På så sätt ger du din kropp bra förutsättningar för att hålla sig frisk och vital.Det går snabbt och lätt att göra en nyttig smoothie, några minuter är allt som krävs så här är tidsbrist inga problem.
Nyttiga smoothies

Nyttiga smoothies kan man kombinera i det oändliga och som sagt är det ett bra sätt att dagligen få i sig mer näring. Som när det gäller alla livsmedel så gäller det att välja så rena som möjligt – utan tillsatt socker/sötning, färgämnen, konserveringsmedel eller andra onödiga tillsatser. Wellaware Smoothie-serie lever definitivt upp till en bra val av livsmedel samtidigt som det gör din smoothie till dagens höjdpunkt. Att göra smoothies blev helt plötsligt mycket roligare!

Kombinera

'Kombinera olika smoothiepulver, med valfri mjölk eller annan dryck och eventuellt lite färska/frysta bär, grönsaker eller frukter för en fylligare konsistens. Med fördel så kan du även tillsätta några skopor rent proteinpulver som t.ex. hampaprotein eller ärtprotein, så blir din smoothie även proteinrik och du håller dig mätt längre.Med en välsmakande smoothie så är det mycket lättare att hoppa över den där ohälsosamma fikan. Istället för stoppa i dig tomma kalorier från något bakverk, så kan du med en god och nyttig smoothie ge dina smaklökarna en njutning och din kropp bra näring.En mumsig smoothie är ett utmärkt sätt att ge barnen goda och spännande drycker med ett rikt näringsinnehåll. Många barn är ofta petiga när det kommer till att äta grönt, men här kan du maskera smaken så dom får i sig en större variation av frukt och grönt med en smak de tycker om.

Att blanda näringspulver med proteinpulvret ger en bra laddning innan träning eller en återhämtningsdryck efter träning. När man tränar förbrukar kroppen inte bara makronäringsämnen – fett, protein och kolhydrater utan även en mängd mikronäringsämnen så som vitaminer, mineraler och spårämnen. Innan träning kan t.ex. en smoothie med rödbeta öka prestationen genom att tillföra kroppen nitrater som finns naturligt i rödbetan. Något som många elitidrottare utnyttjar för att öka sin ork och prestation.


Superbäret Havtorn

By Mikael Bjerring

Havtorn är ett bär som är högt uppskattat för sin syrliga och goda smak. Det har omskrivits som ett hälsobär sedan 700 år e.k och är än idag en uppskattad medicinalväxt och ett välsmakande livsmedel. Havtorn skiljer sig från andra bär och bjuder på unika egenskaper.

Havtorn

Näringen i havtorn gör bäret unikt

Om man ser på näringsinnehållet av havtorn så kan man direkt förstå dess popularitet. Havtorn skiljer sig nämligen markant från andra bär. Det som är unikt med havtorn är att det innehåller rikligt med omega-fettsyror. Havtorn är vad men vet det enda bäret som innehåller samtliga omega-fettsyror – 3, 6, 7 och 9. Dessutom är det bara havtorn och macadamianötter som innehåller omega-7 i naturlig form. Omega-7 är viktig för en väl fungerande kropp.

Utöver omega-fettsyrorna i havtorn innehåller havtorn mängder med antioxidanter och vitaminer så som E, C, A, K och en mängd B-vitaminer, inklusive folsyra och B12. Antioxidanterna består bland annat av karotenoider, fenoler, fytosteroler, flavonoider och polyfenoler.

Under flera hundra år har havtorn använts inom den österländska medicinen för dess läkande effekt på b.la. slemhinnor och hud. Idag används havtorn i Kina på sjukhus, vid till exempel magsår, svårläkta sår och brännskador. I Ryssland ingår havtorn i den diet som kosmonauter använder. I Asien har sportdrycker baserad på havtorn vunnit många utmärkelser. Det var även havtorn som var stjärnan i Kinas utvalda sportdryck vid OS i Seoul 1988. I västvärlden har det väckt stort intresse för forskning, Den främsta orsaken är dess förmåga att bidra till frisk hud, normala slemhinnor och cellmembran.


WellAware har en produkt som innehåller 100 % malda havtornsbäringet annat. Använd t.ex. pulvret i smoothies, strö över kvarg, filen eller gröten så förhöjer du både näringsvärdet och smaken! Svårt att inte älska den friska och syrliga smaken av havtorn!

Betydelsen av friska slemhinnor

Våra slemhinnor består av speciella celler som täcker kroppens mag-tarmkanal, luftvägar, urinvägar samt underliv. Slemhinnorna har funktionen att skydda organen från direkt kontakt med den yttre miljön. Våra slemhinnor fungerar som en barriär på samma sätt som huden ger skydd åt kroppens utsida.

Problem med sköra slemhinnor kan bland annat ge upphov till magsår, svampinfektioner, muntorrhet, torra och kliande ögon, urinvägsbesvär, och andra problem i underlivet. En försvagad nässlemhinna gör att vi får ett försvagat skydd mot bakterier och virus som gör oss mer mottagliga för förkylning och influensa.

Studier gjorda på havtorn

Det finns hundratals studier gjorda på havtorn genomförda och publicerade i Kina och Ryssland. På senare år har även intresset för havtorn hos forskare i andra delar av världen blivit stort. En studie som utfördes 2010 av forskare vid Universitetet i Åbo och Åbo sjukhus visar att havtorn hade en positiv effekt vid svidande och torra ögon (1). I Kina har man genom studier sett att havtorn har en positiv effekt vid atopiskt eksem (2), vid magsår (3), samt förbättrar slemhinnan i munnen vid Sjögrens syndrom (4) för att nämna några studier.

Havtorn som livsmedel

Som livsmedel är havtorn en riktig vitaminbomb, med en god och frisk smak. Havtorn finns att köpa som juice, olja, extrakt, frysta bär eller havtornspulver. Färska bär säljs inte i affären då dess rika innehåll av omega-fettsyror gör hållbarheten kort eftersom fetterna lätt härsknar. En annan anledning är för att havtorn inte har något lösningsskikt mellan bär och stjälk. Det gör att bäret läcker saft vid skörden vilket gör att hållbarheten blir dålig. I princip bör man ta redan på bären direkt efter skörden för att undvika jäsning och mögel.

Vid tillverkning att havtornsprodukter som innehåller vätska, så som sylt och saft måste som regel konserveringsmedel tillsättas. En annan metod är att torka bären. Torkningen sker oftast under 40 grader för att bevara näringen. Här behöver man inte tillsätta några konserveringsmedel. Så om man vill ha havtorn som en del av kosten så är antagligen torkade och malda havtorn det renaste och bästa sättet att få i sig bäret och all dess näring.KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR (1) Oral Sea Buckthorn oil attenuates tear film osmolarity and symtoms in individuals with dry eyes.” The Journal of Nutrition,June 2010, pp 1 – 7. Larmo P, Järvinen R, Setälä NL m fl. ** Giovanni, (2) Yang Baoru, et al., Effekter av kosttillskott av havtorn olja på fettsyror hos patienter med atopiskt eksem, 1999 Proceedings of the International Havtorn kongressen, ICRTS, Beijing. (3) Effekter av havtorn (havtorn L.) frö och massa oljor på experimentella modeller av magsår: Källa: Xing J, Yang B, Dong Y, Wang B, Wang J, Kallio HP fitoterapia 2002 Dec; 73 (7-8):.. 644-50. (4) En pilotstudie om effekter av havtornsolja på munslemhinnan av patienter med Sjögrens syndrom: Källa: Le Bell AM, Söderling E, Rantanen I, Yang B, Kallio H. Presenterad vid International Association for Dental Research (IADR) årsmöte. San Diego, Kalifornien. 6-9 Mars, 2001.