Färgglada smoothies till Halloween
Recept på två hälsosamma smoothies med WellAwares ingefära pulver & rödbetspulver, perfekt till Halloween

Färgglada smoothies till halloween? Varför inte. De mesta av WellAwares hälsokost passar utmärkt i hälsosamma smoothies. Här ser ni en mango- och ingefära smoothie, samt en bär smoothie med WellAwares rödbetspulver. Passa på att fylla på med livsviktiga vitaminer, mineraler och antioxidanter nu när mörkret börjar falla och vi går mot vintertid. 

Så här gör du den gula mango- och ingefära smoothien:

Mixa 2 dl osötad mandeldryck med saften ifrån en apelsin, 1,5 dl fryst mango och 1/2 skopa WellAwares ingefära pulver. 

Så här gör du den rosa bär smoothien:

Mixa 2 dl osötad mandeldryck med 1 dl hallon, 1 banan och 1 skopa WellAwares rödbetspulver.


Glad halloween ifrån oss på WellAware
Fyll på med D vitamin för en energirik höst & vinter

I det här inlägget djupdyker vi i D-vitaminets funktioner i kroppen och berättar varför ett tillkskott av D-vitamin kan vara att rekommendera så här års. 

D vitaminets funktion i kroppen

D vitamin är ett vitamin med många livsnödvändiga funktioner i kroppen. D vitamin har bland annat den viktiga funktionen att upprätthålla kalcium- och fosfatbalansen i kroppen, samt delta vid bildning av kroppens benvävnad. D vitamin finns i de två formerna D2 och D3 (Ergocalciferol och Kolekalciferol). D2 bildas vanligen från kolesterol i huden när huden exponeras för UV-strålning medans D2 endas intas i små mängder ifrån födan. Dessa två former av D vitamin har samma fysiologiska effekter i kroppen. Enligt EFSA, europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet har D-vitamin följande funktioner i kroppen. 

- Vitamin D bidrar till normalt upptag/unyttjande av kalcium och fosfor

- Vitamin D bidrar till att bibehålla normal benstomme och normala tänder

- Vitamin D bidrar till att bibehålla normal muskelfunktion

- Vitamin D bidrar till immunsystemets normala funktion och har en viktig roll i celldelningsprocessen

Hur får vi i oss D vitamin?

Vår främsta källa till D vitamin är solljus, vi får även i oss en liten mängd D vitamin via kosten. Den D vitamin vi får i oss via kosten är sällan tillräcklig, därför är exponering av solljus viktigt för ett optimalt intag. Under vinterhalvåret ökar i risken för D vitaminbrist hos vissa grupper då solen står för lågt och vi inte vistas utomhus i samma grad som på sommaren. Av denna anledning rekommenderar livsmedelsverket ett tillskott av D-vitamin speciellt under vinterhalvåret för att säkerställa vårt intag. Vid långvarig brist på D vitamin löper speciellt barn en risk att utveckla sjukdomen rakit (engelska sjukan). Studier visar även ett samband mellan D-vitamin brist och cancer, MS, diabetes och depression.

Ett optimal intag av mineraler och vitaminer är kanske extra viktigt nu när mörker och kyla är på ingång för att hålla oss pigga och undvika onödig trötthet. WellAwares D vitamin tillskott innehåller 120 minitabletter med 2500 IE per dos. De har blivit väldigt uppskattade på grund av de små tabletterna och den höga dosen. 
 

Recept på nyttiga raw food bollar med havtorn

För er som missat det finns vi nu på Youtube under namnet WellAware Nutrition. Här kan du inspireras av goda recept, följa med bakom kulisserna och lära dig ett och annat om hälsa. Bakom kameran får ni följa glada och hälsointresserade Elin och Sandra som visar er allt ni behöver veta om WellAware - in och följ oss där. 

I denna video får ni följa med när Elin och Sandra gör raw food bollar med havtorn, superenkla, nyttiga och goda. Är ni nyfikna på vad havtorn har för positiva hälsofördelar, samt hur vi tillverkar vårt havtorn? Detta hittar ni i en separat video - In och kika på vår kanal, WellAware Nutrition. 

Magnesium - en mångsidig mineral

Magnesium är en livsnödvändig mineral med många funktioner, bland annat deltar den i fler än 300 enzymkontrollerande, metaboliska reaktioner, samt spelar en viktig roll för en normal muskelfunktion. 

Magnesium är en livsnödvändig mineral med många funktioner. I detta inlägg djupdyker vi i dess funktioner och varför det är en sådant viktigt mineral. 

Vad är magnesium

Magnesium är en livsnödvändig mineral, ett näringsämne som kroppen behöver för att kunna fullgöra en rad viktiga funktioner i vår kropp. Magnesium deltar bland annat i metabola processer som gör att vi kan tillgodo göra oss näringsämnen ifrån maten. Magnesium är även viktigt för en normal muskelfunktion. 

Kroppen innehåller ca 2 matskedar magnesium, varav hälften finns i skelettet. Förutom i skelettet finns magnesium också i våra muskler och nerver. När vi anstränger musklerna som vid ett hårt träningspass, ökar behöver av magnesium. Förutom träning minskar stress, vätskedrivande medel och alkohol våra magnesiumnivåer, även fett och raffinerad mat har en negativ påverkan på halten magnesium vi har i kroppen. För att återfå en normal magnesiumbalans behöver intaget då öka. 

Vad har magnesium för funktion

Enligt EFSA, Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet  har magnesium följande funktioner:
- Magnesium bidrar till en minskad trötthet och utmattning
- Magnesium bidrar till elektrolytbalansen 
- Magnesium bidrar till normal energiomsättning
- Magnesium bidrar till nervsystemets normala funktion
- Magnesium bidrar till normal muskelfunktion
- Magnesium bidrar till normal proteinsyntes
- Magnesium bidrar till normal psykologisk funktion
- Magnesium bidrar till att bibehålla normala tänder
- Magnesium har en roll i celldelningsprocessen 

Hur får jag i mig magnesium

Vi kan öka vårt magnesiumintag med magnesium rik mat. Mat rik på magnesium är framför allt gröna bladgrönsaker så som spenat, mangold, kålväxter, men också bönor, ärtväxter, cashewnötter och fullkornsprodukter. Kosttillskott av magnesium är också vanligt förekommande. 

Brist på magnesium är idag ovanligt men kan leda till benskörhet och muskelsvagheter. Brister på mineralet kan också ge neurologiska besvär, man har bland annat sett ett samband mellan magnesiumbrist och migrän. Du kan också få psykiska besvär som depression eller mental trötthet. Nya kosttillskott till serien WellAware Health

Nu lanseras sex nya kosttillskott till serien WellAware Health - för en optimal hälsa

WellAware Health är vår nyaste serie med kosttillskott. Först ut lanserades nyponkapslar för leder och rörlighet, samt kapslar med grönt te och kapslar med grönt te och gurkmeja. Nu lanserar vi ytterligare sex nya kosttillskott till serien, för att hjälpa er att optimera er hälsa. 

Ny produkter i serien är:
- Multivitamin - För att säkerställa ditt intag av vitaminer & mineraler 
- Magnesium - För en god muskelfunktion
- Järn - För att boosta ditt järnintag vid behov
- Omega-3 - För en god hjärthälsa 
- Vitamin D3 - För att säkerställa ditt intag av vitamin D3
- Zink -  För din hud, ditt hår och naglar 

Nu har det aldrig varit enklare att få i sig dessa näringsämnen och dra fördel av deras positiva hälsofördelar. Ni hittar mer information om vardera produkt här på hemsidan under serier och Health. 

Choklad cookies med salted caramel

Recept på hälsosamma choklad cookies med Flexi salted caramel proteinpulver

Ingredienser 

3 dl rostade hasselnötter

1 förp kokta svarta bönor (380 g)

1/2 dl kakao

1/2 dl flexi proteinpulver salted caramel

1/2 dl sötströ eller rörsocker

1 tsk bakpulver

1 krm  flingsalt 


Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader

2. Lägg hasselnötterna i en matberedare och kör tills det blivit ett nötsmör. 

3. Häll av bönorna, skölj och låt dem rinna av väl. Tillsätt bönor, kakao, proteinpulvret, sötning, bakpulver och flingsalt i matberedaren och mixa till en jämn smet. 

4. Forma degen till kakor (ca 16 st) och lägg på en bakpappersklädd plåt. Strö över hackade nötter och tryck till med handen. 

5. Grädda i mitten av ugnen i 20-30 min. Låt svalna på galler


WellAwares flexi proteinpulver finns i tre smaker och består utav den perfekta kombinationen av vegetabiliskt havreprotein och vassleprotein. Ni köper produkterna här. 

Collagen Drink

Ni har väl inte missat vår nya produktserie WellAware C/O Alexandra Nilsson - En produktserie för dig som vill bibehålla en fin hy, hår och naglar. Det har aldrig varit godare att dricka kollagen. 

WellAware C/O Alexandra Nilsson är en unik produktserie framtagen av WellAware och Alexandra Nilsson, i samarbete med Apotek Hjärtat. Produktserien innehåller hydrolyserat kollagen (porcine), kondroitin, biotin, pantotensyra, c-vitamin och Q10. Dessa näringsämnen är idag vanligt att använda inom skönhet och kosmetik, samt som tillskott för att stimulera hårväxt, bibehålla en fin hy och naglar. Serien består utav de tre smakerna apelsin, vilda bär och tropisk frukt. Tack vare dessa smakar har vi nu en unik kollagenprodukt på marknaden som inte bara uppskattas på grund av sitt näringsinnehåll utan även för sin goda smak. 

Pulvret har blivit populärt att blanda med vatten och dricka på morgonen, tillsammans med en god frukost. 

Mer om kollagen

Kollagen är ett naturligt bindvävsprotein som finns i vår stödjevävnad ben, hud, senor, blodkärlsväggar och i hår och naglar. Kollagen utgöra nästan 30% utav kroppens protein och är livsnödvändigt för dessa vävnader. Vid 30-års åldern minskar kroppens egen produktion av kollagen. Det är en av anledningarna till att elasticiteten i huden minskar och att rynkor och ledvärk kommer smygande med åldern. Miljöföroreningar och UV-ljus ifrån solen är ytterligare två faktorer som påverkar kroppens kollagenhalt i huden. 

Varför Collagen Drink?

För att bibehålla en fin hy, bra hårkvalitet och naglar har det blivit populärt att komplettera kosten med extra kollagen. Ett tillskott av kollagen har i vetenskapliga studier bland annat visat sig kunna förebygga rynkbildning, förbättra hudstrukturen och hudens täthet, vilket ger en fast och mindre slapp hud samt förbättrar fuktbalansen i huden. I dessa produkter har vi även tillsatt Q10, kondroitin, biotin, pantotensyra och c-vitamin som också bibehåller en fin hy, bra hårkvalitet och naglar. Enligt EFSA (europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet) bidrar biotin till att bibehålla normalt hår och en normal hud. EFSA  säger också att c-vitamin bidrar till en normal kollagen bildning. 

Produkterna sälj exklusivt på Apotek Hjärtat, klicka hem din favorit här

Proteinrik hallon-och lakritsglass

Det går att göra mycket med vårt Flexi proteinpulver bland annat hallon- och lakritsglass

Varma temperaturer, sol och snart semestertider och glass säsongen är äntligen här. Vill du precis som vi kunna äta glass utan att få i dig massa tillsatt socker och mättat fett? Då måste du testa denna hälsosamma glass med Flexi proteinpulver med smak av hallon & lakrits. Tycker du inte om hallon & lakrits? Då kan du självklart välja någon utav våra andra två smaker, salted caramel eller salted coconut. 

Mixa 1 fryst banan, 1 dl hallon och 1/2 skopa proteinpulver med smak av hallon & lakrits. Häll upp i en skål och ät på direkten. Toppa gärna med någon god topping, t.ex. en hackad bar ifrån WellAware, nötter eller färsk frukt.  

Proteinrik havregrynsgröt

Protein berika din havregrynsgröt med WellAware havreprotein

Ingredienser

1 dl havregryn

1/2-1 msk chiafrön

2 dl vatten

1 skopa WellAware havreprotein pulver

1/2 tsk kardemumma

Lite salt

Gör så här

Blanda alla ingredienser i en skål och värm i din mikrovågsugn i ca 2-3 min. Toppa med valfri topping, t.ex. bananer, blåbär, WellAware nyponpulver,. Ät och njut.


WellAware havreprotein är gjort på det svenska havret gudrun som innehåller 50% protein.  Pulvret är organiskt, veganskt, icke-GMO och utan tillsatser. Havret är odlat i sverige och är av högsta kvalitet. 


Näringsrik smoothie med grönt te & ingefära

Recept på en grönt smoothie rik på antioxidanter, vitaminer & mineraler


Ingredienser

2 dl osötad mandeldryck

1/2 banan

1 dl mango

1 kiwi

Saften ifrån 1/2 lime

1-2 stora nävar spenatblad

0,5 tsk ingefärapulver ifrån WellAware

En kapsel grönt te ifrån WellAware


Gör så här

1. Mixa alla ingredienser i en mixer. Ta sönder kapseln med grönt te och tillsätt innehåller i din smoothie. Mixa ytterligare någon minut. Häll sedan upp i ett glas och njut. Nu har du en näringsrik smoothie full med antioxidanter, vitaminer och mineraler.  


Vansinnigt goda dadelbollar med havtorn

Näringsrika dadelbollar med WellAwares havtornspulver

Ingredienser

2 dl skalade sötmandlar

1/2 dl solrosfrön

1 dl dadlar

1 msk kokosolja

2 skopor havtorn

1-2 msk kakao


Gör så här

1. Mixa mandlarna till ett grovkornit mjöl, tillsätt dadlarna och mixa i några minuter.

2. Tillsätt resten av ingredienserna och mixa i ytterligare några minuter. 

3. Rulla till lagom stora bollar och förvara i kylen innan servering.


Havtorn är sprängfullt med nyttigheter och är en riktig vitaminbomb, men vad som kanske utmärker bäret mest är dess höga innehåll av omega-7 som är bra för slemhinnor. Det är därför vanligt att äta havtorn vid torra slemhinnor som torra ögon och torr mun. Havtorn är riktig på c-vitamin, men även vitaminerna A, E, K, B samt B12 och folsyra. Havtornsbär är med andra ord ett väldigt nyttigt och näringsrikt bär. Det passar därför perfekt att tillsätta i dadelbollar, smoothies eller andra bakverk. 
Hälsosam glass med flexi proteinpulver

Sommaren är räddad, här hittar ni recept på tre nyttigare glassar rika på protein, vitaminer och mineraler

Förutom i smoothies och i shakern passar flexi proteinpulver utmärkt i hälsosamma glassar, sommaren är räddad. Dessa glassar har en bas på fryst banan och frysta bär, så förutom sitt rika innehålla på protein innehåller dem viktiga vitaminer och mineraler. Kan det bli bättre? 

Glass nr 1 med salted caramel:

Mixa 1-2 frysta bananer i en matbredare, tillsätt 1/2 skopa flexi proteinpulver med smak av salted caramel, 1-2 tsk kakao och hackad mörk choklad mixa i ytterligare några minuter. Toppa med ytterligare lite hackad choklad om så önskas. 

Glass nr 2 med salted coconut 

Mixa 1 fryst banan, 1 dl frysta mango i en matberedare. Tillsätt 1/2 skopa flexi proteinpulver med smak av salted caramel och mixa ytterligare någon minuter. Toppa med kokosflingor eller hackade nötter.

Glass nr 3 med hallon & lakrits

Mixa 1 fryst banan och 1 dl frysta hallon i en matberedare. Tillsätt 1/2 skopa flexi proteinpulver med smak av hallon & lakrits och mixa i ytterligare några minuter.

WellAware Health

Nu lanserar vi en ny serie, WellAware Health med kosttillskott och livsmedel.

Först ut i serien är kapslar av grönt te, kapslar med grönt te + gurkmeja och nyponkapslar. 

Nyponkapseln är ett perfekt sätt att få i sig nypon och utnyttja dess positiva hälsofördelar främst kopplat till leder och rörlighet. Vetenskapliga studier har visat att ett kontinuerligt intag av nypon har positiva effekter vid ledgångsreumatism, artros och artrit. I kapslarna har vi även tillsatt C-vitamin och MSM. En burk innehåller en månadsförbrukning, ta 3 kapslar dagligen för att utnyttja dess positiva effekter. 

Grönt te beauty, är en kapsler som innehåller 100% grönt te extrakt. Grönt te har se senaste åren blivit väldigt populärt, en anledning till det är att grönt te visat sig ha många olika hälsofördelar främst kopplat till skönhet och detox. Ur ett hälsoperspektiv är grönt te en kraftfull antioxidant som reparerar våra celler och skyddar mot oxidativ stress, ålderdom och allmän nedbrytning. Ta 1-2 kapslar om dagen för att utnyttja dess positiva hälsofördelar. 

Grönt te + gurkmeja beauty är en kapslar på grönt te och gurkmejan och innehåller grönt te extrakt, gurkmeja och piperin. Piperin är tillsatt för att hjälpa kroppen att tillgodo se de aktiva ämnena i gurkmejan. Denna kapsel är rik på antioxidanter ifrån både grönt te extraktet och gurkmejan. Ta 1-2 kapslar om dagen för att utnyttja dess positiva hälsofördelar. 

Läs mer och köp dina kapslar här. 

Smoothie med Flexi proteinpulver

Flexi Whey + Oat protain passar utmärkt i din proteinrika smoothie

Vårt ny Flexi proteinpulver bestående av både vassleprotein och vegetabiliskt havreprotein passar utmärkt i smoothies. Hela serien, Fexi by WellAware är framtagen med inspiration från en av dagens största trender, flexitarism. Att vara flexitarian är något som blivit väldigt populärt de senaste åren i takt med att både miljöproblem och köttets negativa aspekter kopplat till hälsa uppmärksammats allt mer. Att vara flexitarian innebär att du äter en mer växtbaserad kost men har inte uteslutit animaliska produkter fullt ut. Studier har visat att allt fler anammar denna livsstil. Idag är nästan hälften av alla svenskar flexitarianer, oavsett om man definierar sig som det eller inte. Med Flexi by WellAware tar vi ett kliv i rätt riktning, för en bättre hälsa och miljö. 

Här ovan har vi gjort en hallonsmoothie med vårt hallon & lakrits proteinpulver, ett perfekt mellanmål efter träning eller om du är i behov av extra protein. Salted coconut passar utmärkt i en tropisk smoothie med banna, ananas och mango. Salted caramel passar jättebra i en enkel smoothie med banan och osötad mandeldryck. 

Fyll ditt skafferi med våra superfoods

Nypon, gurkmeja, ingefära & havtorn är bara några utav våra superfoods, bra för din hälsa. 

Användningsområdena för våra superfoods är många och anledningarna till att berika din kost med dessa är desto fler. Superfoods innehåller inga tomma kalorier utan boostar din kropp med viktiga vitaminer, mineraler och antioxidanter så du ska må så bra som möjligt och optimera din hälsa. 

Når du upp till livsmedelsverkets rekommendationer för frukt och grönt?

Livsmedelsverket rekommenderar idag ett dagligt intag på minst 500 g frukt och grönt. Det kan vara tre frukter och två stora nävar grönsaker. Väldigt många vetenskapliga studier visar på att ett stort intag av frukt och grönt bidrar till att skydda mot olika typer av cancer, högt blodtryck, höga nivåer av det onda kolesterolet LDL i blodet, hjärt- och kärlsjukdom och typ 2 diabetes. Skyddet kan bero på olika ämnen i den frukt och grönt vi äter som fiber, folat/folsyra, karoten, lykopen, vitamin C och antioxidanter och hur dem samverkar med varandra.

7 tips på hur vi på WellAware når upp till det rekommenderade intaget

- Vi ser till att få i oss en frukt eller näve grönsaker vid varje måltid. 

- När sötsugen slår till på eftermiddagen har vi frukt tillgängligt. 

-  Vi fyller skafferiet och kylen med frukt och grönt, har vi det hemma är det mycket enklare att tillgodose kroppen med dessa fantastiska livsmedel. 

-Vi äter vegetariskt några dagar i veckan, på så vis får vi i oss mer grönsaker och baljväxter.

- Vi tillsätter WellAwares superfoods i våra smoothies

- Vi toppa vår gröt eller yoghurt med WellAwares superfoods. Våra nypon passar jättebra tillsammans med musli på yoghurten. 

- Vi startar eller avslutar dagen med en hälsoshot baserat på ingefära och gurkmejan. 

De tre sist nämnda punkterna är desto viktigare om du är dålig på att äta grönsaker till din måltid, inte äter tillräckligt med frukt och inte vill äta några vegetariska måltider. 


Öka din prestation med Beet Up + Collagen

Svar på tal, så här ökar du din prestationsförmåga med vårt prisbelönta Beet Up + Collagen

WellAware BeetUp + Collagen är ett nytt tillskott i vår workoutserie och är ett uppladdning och återhämtningspulver bestående av vårt kollagen och rödbetspulver du enkelt blandar i vatten. Vi har även tillsatt extra nitrat från spenat, c-vitamin och magnesium för att du ska kunna optimera din prestation och återhämtning. Rödbeta har i ett flertal studier de senaste åren visat på prestationshöjande effekter i träningssammanhang (1). Nitratet i rödbetan ökar kvävoxid halten i kroppen vilket har en blodkärlsvidgande effekt, detta ökar syretillförseln till muskler och hjärnan. Med en ökad syretillförsel blir musklerna mer uthålliga och du kan prestera bättre och längre. Detta gör att vid samma mängd syre orkar kroppen prestera under en längre tid.

WellAwares BeetUp + Collagen innehåller 51 g protein/100 g, i samband med träning är protein viktigt för en optimal återhämtning och muskeltillväxt. Just kollagen har även i vetenskapliga studier visat sig ha den intressanta effekten att förbättra symtomen hos människor med ledbesvär (2), samt minska risken för idrottsskador (3). C-vitamin har en radvis livsviktiga funktioner i kroppen, en av dem är att stimulera kroppens produktion av kollagen. 

Produkten innehåller även magnesium för att optimera din prestation och återhämtning. Magnesium är viktigt för överföring av nervimpulser till muskler och vid brist på magnesium påverkas prestationsförmågan då muskelfibrernas välkoordinerade samarbete försämras. Magnesium är även nyckelfaktorn i den funktion som kyler ner kroppen under träning. Vid långdistanslöpning och andra högintensiva idrotter där man svettas mycket är det extra viktigt att fylla på med magnesium. 

Tack vare den forskning som finns på dessa näringsämnen kan vi säga att Beet Up + Collagen kan hjälper dig till en bättre prestation och återhämtning. Produkten vann pris på Natural & Organic Awards i November för "Best New Health and Nutrition Product". 


Referenser

1. Larsen J.F. et al., 2010, dietary nitrate reduces maximal oxygen consumtion while maintaining work performance in maximal exercise. Free radical biology and medicine. 48 (2), 342-347. https://doi.org/10.1016/j.freeradbiomed.2009.11.006

2. Jiang J.X. et al., 2014, Collagen peptides improve knee osteoarthritis in elderly women: A 6-month randomized, double-blind, placebo-controlled study. Agro Food industri Hi Tech, 25:19-23

3. Peptan. 2019. Sport Nutrition. https://www.peptan.com/science/sports-nutrition/. (Hämtad 2019-02-14). 

Proteinbröd utan mjöl

Recept på proteinbröd utan mjöl med naturliga superfoods från WellAware

Ingredienser (grundrecept)

500 g keso

4 uppvispade ägg

1 dl pumpafrön 

1 dl sesamfrön 

1 dl solrosfrön 

1/2 dl chiafrön 

1 msk fiberhusk

2 tsk bakpulver

1 tsk salt

Förslagsvis 1-2 tsk WellAwares rödbetspulver eller nyponpulver för att ge brödet än riktig näringsboost. Vill du öka proteinmängden ytterligare kan du tillsätta en skopa av vårt naturliga hampaprotein som ger en väldigt naturell smak. 


Gör så här

1. Sätt ugnen på 225 grader

2. Blanda de uppvispade äggen med keson. 

3. Blanda de torra ingredienserna i en separat skål och vispa sedan samman med äggen och keson. 

4. Bred ut smeten med ca 1 cm tjocklek i en ugnsform klädd med bakplåtspapper. Grädda i ugnen i ca 20 min. Låt svalna och skär sedan upp i lagom stora bitar. 

Vabruari - Så boostar du ditt immunförsvar 

Årets största vabb månad är här och därför ger vi er 20% rabatt på utvalda hälsokostprodukter som boostar till immunförsvar

Sitter du hemma och funderar på hur du ska hålla dig frisk när dina barn är sjuka. Här nedan följer ett några tips du kan följa för att boosta ditt immunförsvar och minska risken att drabbas av sjukdom.

Starta dagen med en hälsoshot

Blanda några utav våra superfoods med vatten och börja dagen med en hälsoshot. Jag lovar ingen utsökt dryck men du kommer garanterat boosta immunförsvaret. Ingefära och rödbeta passar jättebra att kombinera, passa även på att ha i lite gurkmeja. Ingefära och gurkmeja innehåller aktiva ämnen som i flertal studier visat sig vara antiinflamatoriska, samt ha en antioxidativ verkan. Ha du svårt för shotar kan du tillsätta våra superfoods i din smoothie, toppa på yoghurten eller gröten. Vill du läsa mer om gurkmeja och ingefära, skrolla ner så hittar du specifika inlägg om dessa fantastiska kryddor. 

Laga mat med ingefära, gurkmejan eller varför inte nypon? 

Ett flertal av våra superfoods passar utmärkt i matlagning, krydda lite extra för att boosta immunförsvaret. Gurkmeja och ingefära passar utmärkt i grytor, nypon i bröd eller som toppning på gröten eller yoghurten. Vårt rödbetspulver passar jättebra i din hummus, smoothie eller chiapudding. Korngräs passar bra att tillsätta i bananpannkakor. 

Gör nyttiga rawbolls

Mixa mandlar, dadlar, kokosolja tillsammans med någon/några utav våra superfoods, rulla sedan till bollar och låt stå i kylen. Vi brukar tillsätta ingefära och frysta blåbär, eller kanel och kardemumma och sedan rulla i nyponpulver eller rödbetspulver. Låt fantasin flöda. Vem säger att det behöver vara onyttigt att fika? Äter du dessa får du i dig massa bra näring som ger ditt immunförsvar en riktig boost.

 Kampanjen gäller hela februari ut och du hittar produkterna här. 

Smoothie bowl med blåbär & ingefära

Recept på smoothie bowl med blåbär & ingefära toppad med WellAware nyponpulver

Ingredienser

1/2 banan

1 dl blåbär

1/2 tsk ingefära pulver från WellAware

2 dl osötad mandeldryck eller naturell yoghurt


Gör så här

 Mixa alla ingredienser i en mixer, toppa med färsk frukt, granola och WellAwares nyponpulver för en extra dos c vitamin. 


Att börja dagen med en smoothie eller smoothie bowl med massa bär, frukt och superfoods lägger en bra grund för resten utav dagen. Du ger kroppen all den näring i form av vitaminer, mineraler och fiber du behöver föra att orka med en ny dag. WellAwares superfood passar utmärkt i alla sorters smoothies. Låt fantasin flöda. Du hittar våra naturliga livsmedel här.

Proteinrika chokladcookies

Recept på proteinrika chokladcookies med WellAwares hampa protein

Ingredienser

2 dl kikärter

1 skopa hampaprotein

1 dl jordnötssmör

1-2 msk honung

1 msk kakao

50 g mörk choklad

1 tsk bakpulver


Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader

2. Mixa kikärter, hampaproteinet, jordnötssmör, honung, bakpulver och kakao till en jämn smet. 

3. Hacka chokladen i små bitar och blanda i den i smeten. Rulla sedan till små bollar och platta ut dem på en plåt klädd med bakplåtspapper. 

4. Grädda i ugnen i ca 10-12 min.


Förvara dem i kylen eller frysen innan servering. 
WellAware Hampaprotein Ekologiskt & Rawfood 500g

199 krSmoothie bowl med rödbetspulver 

WellAwares superfood och proteinpulver passar utmärkt i din näringsrika smoothie, perfekt till frukost eller mellanmål

Ingredienser

1/2 banan

1 dl hallon

2 dl naturell yoghurt 

1-2 tsk rödbetspulver från WellAware

WellAware nyponpulver, granola och färsk frukt till topping. 


Gör så här

1. Mixa bananen, hallonen med yoghurten till en smoothie. Tillsätt rödbetspulvret och mixa i ytterligare någon minut. 

2. Häll upp smoothien i en fin skål och toppa med WellAware nyponpulver, granola och färsk frukt. 


Vill du göra smoothien mer proteinrik kan du tillsätta WellAware beauty collagen, hampaprotein eller havreprotein. 


Viktigt att känna till om C vitamin

Glöm inte bort vårt livsviktiga näringsämne C vitamin nu mellan all julmat och julgodis. Vet ni att det gömmer sig en hel del c vitamin på julborden?  Gör en grönkålssallad med granatäppelkärnor, ta några extra brysselkål och ät en apelsin eller clementin mellan julbordet och Kalle Anka. 

Detta borde alla känna till om c vitamin 

C-vitamin är ett livsviktig essentiellt näringsämne som kroppen inte kan tillverka själv utan behöver intas via kosten eller kosttillskott. C-vitamin är en vattenlöslig vitamin och finns ibland annat i frukt, bär, grönsaker och potatis. Enligt livsmedelsverket kommer du upp i dagligt rekommenderat intag genom att äta en stor apelsin, en tredjedels paprika, 1 portion broccoli (100g) och 3 brysselkål. Inte jättesvårt alltså, men C vitamin är känsligt för värme så mycket av näringen försvinner vid upphettning.  För att maximera mängden C vitamin bör därför frukt och grönt intas i rå form.

Enligt EFSA (Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet) har C vitamin dessa viktiga funktioner i kroppen:

Skyddar vårt DNA, proteiner och lipider från oxidativ skada genom att verka som en antioxidant

- Bidrar till en normal kollagenbildning. Kollagen är ett livsviktigt protein som finns i all vår stödjevävnad så som ben, brosk, senor, hud och muskler ect.

- Bidrar till normal funktion av immunförsvaret under och efter hård fysisk aktivitet

- Stimulerar kroppens upptagningsförmåga av järn, därför äts c-vitamin med fördel i samband med järn rik mat. C-vitamin hjälper även kroppen att använda den typ av järn som finns i vegetabilier, som annars inte absorberas lika lätt som den typ av järn som finns i kött.


I WellAwares sortiment hittar du vårt nyponpulver som är rikt på c-vitamin. En skopa ger ca 38% av det rekommenderade intaget av C vitamin. Vårt nyponpulver passar utmärkt i smoothies, bröd, kex och müsli, samt som topping på din yoghurt eller gröt. Nu i juletider kan du även tillsätta vårt nyponpulver, eller varför inte vårt havtonspulver i ditt julgodis. Perfekt om du vill maximera ditt upptag av C vitamin.

Smoothies & hälsoshots

WellAwares hälsokost passar utmärkt i smoothies och hälsoshots

Vill du dra nytta av de positiva hälsofördelar många av våra produkter för med sig tillsätter du med fördel dem i din smoothie eller hälsoshots. Vi brukar främst använda WellAware rödbetspulver, nypon och havtorn i smoothies. Du mixar de enkelt med någon yoghurt, lite frukt och bär. Rödbetspulvret passar jättebra tillsammans med hallon och banan. Recept finner ni längre ner. 

Hälsoshot gör du snabbt genom att blanda vatten och en eller några utav våra pulver. Här ovan ser ni två shottar, en med rödbeta, ingefära och citron och den andra mer gurkmeja, ingefära och citron. 

Våran hälsokost innehåller 100% ingrediens, inga tillsatser och är tillverkade i Sverige. Du finner dem i kategorin hälsokost under produkter i menyn. 
Mjukpepparkaka till julfikat

Flera av våra produkter passar i bakverk, här har Elin gjort en mjuk pepparkaka med hampaprotein, fri från laktos & gluten

Ingredienser 

1 dl kokosgrädde

1/2 msk honung

7 dadlar

2 ägg

1 msk pepparkakskryddor

1 dl valfritt mjöl t.ex. mandelmjöl

1 skopor hampaprotein

3 msk kokosmjöl

1 tsk bakpulver

Kokosolja och kokosflingor till formen 


Gör så här

1. Sätt ugnen på 150 grader

2. Hacka dadlarna och värm i en kastrull tillsammans med kokosgrädden. Ta av från plattan och tillsätt pepparkakskryddorna och honungen. 

3. Viska äggen i en separat bunke

4. Blanda de torra ingredienserna i ytterligare en bunke. Tillsätt sedan äggen och sist dadelblandningen. 

5. Smörj en form med kokosolja, häll i smeten och toppa med kokosflingor. 

6. Grädda i mitten av ugnen i ca 25 min. 


Den här mjuka pepparkakan passar utmärkt till julfikat och är fri frånl laktos eller gluten (om du väljer mandelmjöl eller annat glutenfritt mjöl). Har du vårt nyponpulver eller havtonspulver hemma kan du även tillsätta för en mer fruktig smak. 
Pepparbaksbollar med havreprotein

Recept på proteinrika rawbollar med smak av pepparkaka, perfekt till glöggminglet

Du behöver

1 dl mandlar

1 dl havregryn 

2 dl dadlar

1 skopa WellAware havreprotien

1 msk pepparkakskrydda

1 msk kokosolja eller kokosgrädde


Gör så här

1. Mixa mandlarna och havregrynen till ett mjöl. 

2. Tillsätt resten av ingredienserna och mixa i några minuter. 

3. Rulla till bollar och  låt stå i kylen ett tag innan servering. Passar utmärkt till glöggminglet. 

Muffins med vårt flexi protein

Vårt nya flexi proteinpulver passar utmärkt att tillsätta i muffins, här har Elin gjort mellanmålsmuffins med vårt proteinpulver med smak av hallon & lakrits.

Ingredienser

3 dl grahamsmjöl

1 skopa flexi proteinpulver med smak av hallon & lakrits

1 ägg

1/2 mogen banan

2 tsk vaniljsocker eller något krm vaniljpulver

1 msk kokosolja

2 msk honung

2 tsk bakpulver

1 krm salt

0,5 dl turkiskt yoghurt

1 dl hallon


Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader

2. Blanda gramhamsmjöl, proteinpulver, vaniljsocker/vaniljpulver, bakpulver & salt i en bunke. 

3. Blanda ägg, banan, kokosolja honung och den turkiska yoghurten i en separat bunke. Häll smeten över de torra ingredienserna och blanda ordentligt. 

4. Fördela i ca 7-8 muffinsformar. Toppa med hallon.

5. Baka mitt i ugnen i ca 20 min, ta ut och låt svalna en stund.  


Vårt nya proteinpulver finns även i smakerna salted caramel och salted coconut. Även dessa smaker passar utmärkt i bakverk som muffins. Låt fantasin flöda. Våra nya proteinpulver består av både vegetabiliskt havreprotein och vassleprotein, därav namnet flexi. Varje burk innehåller 70% protein och av detta är 60% vassleprotein och 40% havreprotein. Syftet med konceptet är att inspirera människor till en mer växtbaserad kost, ett steg i taget

Proteinrik hallon & lakrits smoothie

Vårt nya proteinpulver passar perfekt i din smoothie eller shaker efter ett träningspass

Ingredienser

1/2 banan

1-2 dl frysta hallon

2 dl osötad mandeldryck

1 skopa Raspberry Licorice proteinpulver ifrån WellAware


Gör då här

Mixa alla ingredienser i en mixer, häll upp i ett glas och drick som ett gått mellanmål, perfekt efter ett hårt träningspass för att fylla på med nödvändiga proteiner och kolhydrater. 


Våra nya proteinpulver i serien Flexi by WellAware är ett unikt proteinpulver bestående av både vegetabiliskt havreprotein och vassleprotein. Varje burk innehåller 70% protein och av detta är 60% vassleprotein och 40% havreprotein. Syftet med konceptet är att inspirera människor till en mer växtbaserad kost, ett steg i taget. Förutom hallon lakrits finns det även i smakerna salted caramel och salted coconut. 

Julbak med WellAware

Många utav våra produkter passar utmärkt till julbaket, här nedan hittar ni tre goda och nyttiga julrecept


Smoothie med havtorn & ingefära

Ingredienser

1 dl osötad vaniljkvarg 

1/2 banan

1 skalat äpple

2 dl osötad mandeldryck 

1 tsk havtornspulver från WellAware

1/2 tsk ingefära pulver

1/2 tsk kanel 


Gör så här

1. Mixa alla ingredienser förutom kryddorna till en jämn smoothie, tillsätt kryddorna och mixa ytterligare. 

2. Häll upp i ett glas och njut av en julinspirerad smoothie med smak av bland annat kanel och ingefära. 
Nötiga rawballs med julkryddor

Ingredienser

2 dl sötmandel

2 dl dadlar

1 msk kokosolja

1 krm vaniljpulver

1-2 tsk kanel

1 tsk ingefära pulver från WellAware

1 nypa salt


Gör så här

1. Mixa sötmandel, dadlar, kokosolja, vaniljpulver, kanel, ingefära och salt till en smet. 

2. Forma till bollar och låt stå i kylen någon timme innan servering. Ett perfekt alternativ till glöggmyset.
Nypon & nötbröd till julbordet

Ingredienser

1 dl hackade torkade aprikoser

2 dl hasselnötter 

1 dl hela linfrön 

1 dl pumpakärnor 

2 dl solrosfrön 

3 msk fiberhusk

2 msk chiafrön 

5 1/2 dl havregryn 

3 msk WellAwares nyponpulver

2 tsk salt

6 dl vatten

2 msk honung

1/2 dl olja


Gör så här

1. Koka upp vattnet i en kastrull

2. Grovhacka och blanda de torkade aprikoserna med de torra ingredienserna i en bunke. 

3. Tillsätt de kokande vattnet, honungen och oljan i bunken. Rör om till en jämn smet. 

4. Olja en bröform och häll upp smeten i formen, låt vila under en duk i ca 1 1/2 tim.

5. Sätt ugnen på 175 grader.

6. Grädda i mitten av ugnen i ca 1 tim, tills det är torrt. 


Servera brödet på julbordet eller tillsammans med någon god ost. Varför är Beet Up + Collagen ett bra tillskott?

Vad är fördelarna med kollagen och rödbeta i träningssammanhang? Här förklarar vi varför WellAwares nya Beet Up Collagen är ett bra komplement vid träning. 

Beet Up + Collagen är ny produkt till vår workout serie och är en blandning av naturligt rödbetspulver och kollagen, där vi även tillsatt extra nitrat från spenat, magnesium och c vitamin. Produkten är ett nytt tillskott till våran workout serie och är framför allt riktat till dem träningsintresserade. Beet Up + Collagen innehåller även äppelsyra för att göra drycker mer aptitlig. 

Både kollagen och rödbetspulver har de senaste åren diskuterats väl i olika sammanhang. Ett flertal studier visar att nitratet i rödbetan har en prestationshöjande effekt då det effektiviserar användningen av syre i kroppen. Nitrat omvandlas i kroppen till kväveoxid. Kväveoxid är med i många processer i kroppen men under t.ex. löpning ger det en avslappnande effekt på blodkärlens muskelatur. Detta gör att blodet lättare kan strömma igenom och förse musklerna med syre. Det gör att vi kan hålla samma intensitet en längre tid. Rödbetspulver eller rödbetsjuice ger en koncentrerad mängd rödbeta, vilket ökar intaget av de nitratet för den som vill ta vara på dess positiva effekter (1). Vi har även tillsatt extra nitrat i vår Beet Up + Collagen från spenat. 

Kollagen är ett protein som utgör en tredjedel av allt protein hos däggdjur och finns framför allt i vår stödjevävnad som ben, hud, senor och blodkärlsvägga. Kroppens produktion av kollagen försämras med åldern och har blivit en väldigt populär produkt inom skönhetsindustrin, för att bland annat sakta ner hudens åldrande. I tränings sammanhang används kollagen för att minska skador genom att förstärka ben och leder, men även för muskeluppbyggnad. Det finns även studier som visar att ett intag av kollagen har positiva effekter hos patiener med ledsjukdomar (2).  Läs mer om kollagen och träning här.

Kombinationen av både rödbetspulver och kollagen, där vi även tillsatt magnesium och c-vitamin gör detta till ett bra komplement vid träningssammanhang, både innan och efter din träning. 

1.  Larsen J.F. et al., 2010, dietary nitrate reduces maximal oxygen consumtion while maintaining work performance in maximal exercise. Free radical biology and medicine. 48 (2), 342-347. https://doi.org/10.1016/j.freeradbiomed.2009.11.006

2. Jiang J.X. et al., 2014, Collagen peptides improve knee osteoarthritis in elderly women: A 6-month randomized, double-blind, placebo-controlled study. Agro Food industri Hi Tech, 25:19-23
WellAwares nya produkter prisade i Malmö

I onsdags prisades WellAwares nya produkter på Natural & Organic Awards i Malmö

Flexi by WellAware vinner första pris i kategorin Best New Natural Special Diet Food Product. Flexi by WellAware är vår nya serie och består utav både sockerfria proteinbars och proteinpulver i smakerna hallon lakrits, salt karamel och salt cocos. Barsen innehåller en unik blandning av växtbaserat potatisprotein och vassleprotein, därav namnet flexi. Dem innehåller varken något tillsatt socker eller palmolja. Flexi serien har även inspirerats av den stora trenden flexitarianism och har som syfte att inspirera människor till att göra bra val både kopplat till vår miljö och sin egen hälsa. 

I kategorin Best New Health and Nutrition Product vinner vår nya  Beet Up + Collagen som är en blandning av naturligt rödbetspulver och kollagen, där vi även tillsatt extra nitrat från spenat, magnesium och c vitamin. Produkten är ett nytt tillskott till våran workout serie och är framför allt riktat till dem träningsintresserade. Beet Up + Collagen innehåller även äppelsyra för att göra pulvret med aptitligt. I samma kategori har vår populära Beet up workoutbar vunnit pris två tidigare åt. 

Dessa pris delas ut på Natural Product Scandinavia som är en stor mässa i Malmö där företag och varumärken  ifrån flertalet länder och kontinenter ställer ut och visar upp sina naturliga produkter. WellAware har varit med tre år i rad och vunnit priser för sina unika och naturliga produkter alla tre år. 

Fröknäcke med smak av kanel och ingefära

Recept på ett gott fröknäcke med WellAwares ingefärspulver

Ingredienser

1 dl valfritt mjöl t.ex grahamsmjöl, rismjöl eller majsmjöl

1 & 1/2 dl solrosfrön

1 & 1/2 dl sesamfrön

1/2 dl hela linfrön 

2 tsk WellAware ingefärspulver

1 tsk kanel

1/2 tsk salt

2 tsk farinsocker

2 dl vatten

1/2 dl rapsolja


Gör så här

1. Sätt ugnen på 150 grader

2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke

3. Koka upp vatten och häll över de torra ingredienserna. Tillsätt oljan och blanda om ordentligt. Låt stå och svälla i ca 15 min.

4. Tryck ut smeten tunt på en bakpappersklädd plåt och grädda i mitten av ugnen i ca 1 timme.

5. Dra över bakplåtspappret med knäcket på ett galler. Låt svalna och bryt sedan i bitar. Förvara knäcket torrt.


Detta fröknäcke passar utmärkt att äta som det är, men passar också som tilltugg till mat eller på julbordet. Att tillsätta kanel och ingefära sätter en extra god och julig ton på knäcket. Du hittar Wellawares ingefärspulver här eller hos någon av våra återförsäljare.

Rostade kikärter - två smaker

Recept på ett nyttigare fredagssnacks, rostade kikärter i två smaker

Ingredienser

1 förpackning kikärter

1 msk kokosfett

1 tsk WellAware gurkmejapulver

2 tsk WellAware ingefärspulver

0,5-1 tsk chilipulver

flingsalt

Gör så här

1. Häll av vattnet och sköljs kikärterna.

2. Värm upp en stekpanna, fördela kokosoljan i stekpannan. Häll i häften av kikärtorna och krydda med chilipeppar och flingsalt.

3. Stek i ca 10 minuter och rör om då och då, lägg över de rostade kikärtorna på ett hushållspapper i några minuter. Toppa med flingsalt. 

4. Gör sedan om samma process med resten av kikärtorna och krydda denna gång med gurkmejan och ingefära. 


Rostade kikärter är ett nyttigt alternativ till fredagsmyset men passar också i sallader, som topping och som ett glutenfritt alternativ till krutonger. 

Choco Up workoutbar

Storfavoriten på sociala medier

Vår choco up workout bar är en riktig favorit på sociala medier och beskrivs av många ha smaken av chokladboll, mums säger vi. Denna beskrivning förvånar oss inte ett dugg eftersom den är gjord på bland annat havregryn och mörk choklad. Precis som våra andra bars är den fri från både gluten och laktos. Dem är även svensktillverkade och enbart gjord på naturliga råvaror, något vi tycker är oerhört viktigt. 

Den passar extra bra inför ett träningspass när du behöver fylla på med snabb och bra energi för att orka med ett tufft träningspass. Ska du fylla på med bra energi kan du lika gärna njuta av något gott på samma gång, eller hur? 

Dela gärna era bilder och erfarenheter på instagram och använd #wellawarenutrition. 

Golden milk

Golden milk, dryken med gurkmeja alla pratar om just nu

Du behöver

2 dl osötad mandeldryck

1 tsk Wellaware gurkmejapulver

0,5 tsk WellAware ingefärapulver

0,5 tsk kanel

0,5 tsk kardemumma

1 tsk kokosolja

0,5 dl vatten


Gör så här

1. Koka upp vattnet och vispa ner grukmeja, ingefära, kanel, kardemumma. Låt sjuda tills det blir en tjock pastej. 

2. Koka upp mandelmjölken och kokosoljan, tillsätt sedan den gula pastejen. Tillsätt eventuellt lite honung om du vill göra den sötare. 


Golden milk är en väldigt passande dryck så här års och dricks främst på grund av gurkmejans inflammatoriska egenskaper. Byt ut ditt kvällste mot golden milk och utnyttja gurkmejan och ingefärans alla hälsofördelar. 
Havreprotein 

Ett naturligt proteintillskott utan tillsatser

Vår vision är att erbjuda säkra produkter utan onödiga tillsatser till hela befolkningen. I vårt sortiment ska ni finna något för alla veganer, vegetarianer och produkter för personer som inte tål gluten och laktos. Idag är de flesta utav våra produkter organiska, vegetariska och fria från både gluten och laktos. 

Vårt havreprotein är ett populärt proteintillskott som många använder i sin havregrynsgröt eller vid bakning. Det går även bra att tillsätta i din smoothie. WellAware havreprotein innehåller svensk havre och består utav 50% protein. Det är även organiskt, veganskt, icke-GMO och utan tillsatser, något vi tycker är oerhört viktigt. 

Havregryn, vårt mest näringsrika spannmål: Att inleda dagen med en skål  havregrynsgröt har visat sig ha många hälsofördelar. Havregryn är överlägset alla andra spannmål vad gäller balansen mellan protein, fettsyror och aminosyror.  På grund av dess goda hälsoprofil med högt innehåll av protein, fiber, vitaminer och mineraler har det genom historien varit en basföda inom många kulturer. Havregryn är bland annat rikt på folat, vissa b-vitaminer, fosfor, järn, kalium, magnesium och zink. Är du vegetarian eller försöker äta mindre kött är havregryn ett jättebra komplement. 

Havregryn är rikt på ett gelbildande fiber, betaglukaner som i flera studier  visat sig sänka vårt kolesterol. Dessa fiber är också bra för vår tarmhälsa och tack vare dess gelbildande effekt håller du dig mätt länge. En längre mättnadskänsla är ytterligare en anledning till varför du bör börja din dag med en skål havregrynsgröt. Dessutom är havregrynsgröt toppad med färsk frukt eller bär otroligt gott. 

Kostvanor & depression

En nydligen publicerad studie i tidskriften Molecular Psychiatry visar på att en växtbaserat kost kan minska depression. Studien är en sammanställning av 41 studier om kost och depression och visar på att kostrådgivning bör ingå i den psykiatriska vården. 

Depression blir allt vanligare och är idag den psykisk störning som medför störst samhällskostnader i världens utvecklade länder. Syftet med studien var därför att sammanställa den forskning som gjorts inom området för att hjälpa till att utveckla framtidens vård.  Sammanställningen utfördes av forskare vid University Collage London (UCL) och omfattade 41 stora studier som gjorts i flera länder bland annat Australien, Frankrike, Spanien, Storbritannien och USA. Resultaten visade på liknande mönster i alla studier, där en medelhavsinspirerad kost med mycket grönsaker, nötter, baljväxter, frukt och fisk kan minska risken för depression. 

Av de 41 studierna som ingick i översikten hade fyra av dem undersökt sambandet mellan den traditionella medelhavskosten och drepression över tid bland totalt 36556 vuxna. Dessa visade att deltagarna som var bäst på att följa denna kost hade 33 procent lägre risk att utveckla depression. 

Medans den traditionella medelhavskosten minskar risken för depression ökar risken hos dem som äter mycket skräpmat. Fem andra stora studier som omfattade totalt 32908 vuxna visade att en inflammatorisk kost med mycket raffinerade och bearbetade livsmedel kunde kopplats till högre risk för depression. Camille Lassale, den forskare som ledde teamet säger att en inflammationsfrämjande kost kan orsaka systematik inflammation som i sin tur kan öka risken för depression. Hon säger också att det finns nya bevis som visar på att förhållandet mellan tarm och hjärna spelar en viktig roll för vår mentala hälsa, Vår tarmhälsa regleras av de miljontals tarmbakterier som finns där och som vi kan påverka genom den kost vi äter. 

De sammanfattar översikten med att påpeka att kostrådgivning bör ingå i den rutinmässiga vården och framför allt inom den psykiatriska vården för att kunna förbättra patienternas tillstånd. 


Vill du läsa mer om du studien? Då hittar du den här:

Studien:
Lassale C, Batty GD, Baghdadli A, Jacka F, Sánchez-Villegas A, Kivimäki M, Akbaraly T. Healthy dietary indices and risk of depressive outcomes: a systematic review and meta-analysis of observational studiesMol Psychiatry. 2018 Sep 26.

WellAwares superssmoothie

En smoothie med WellAware collagen, rödbetspulver och toppad med nyponskal, för en mer näringsrik morgon


Du behöver

1/2 banan 

1 dl hallon

1-2 dl naturell yoghurt

1 skopa WellAware beauty collagen

1 tsk rödbetspulver


Gör så här

Mixa alla ingredienser, häll upp i en fin skål och toppa med banan, hallon, musli, jordnötssmör och WellAware nyponpulver


Denna smoothie passar alla som vill starta dagen med en god påfyllnad av flera viktiga näringsämnen. Den passar speciellt dig som tränar mycket och vill maximera din träning och återhämtning. Nitratet i rödbetan har i ett flertal studier visat sig ha en god effekt på prestationsförmågan, speciellt vid uthållighetsidrott. Kollagen är ett protein som utgör ungefär en tredjedel av kroppens protein och är en strukturell komponent i all bindväv, så som leder, ligament, brosk, hår och hud. Ett tillskott av kollagen har visat sig förbättra rörlighet i både muskler och leder. Vid problem med leder har även ett flertal studier visat att nypon har en positiv effekt- WellAware nyponpulver toppar du enkelt din smoothie eller gröt med. Nypon innehåller dessutom stora mängder C vitamin och E vitamin som båda fungerar som antioxidanter. 

Vitare tänder med gurkmejan? 

Gurkmeja slutar aldrig förvåna oss, nu pratas det om att gurkmeja och kokosfett kan ta bort missfärgningar på våra tänder. Spännande va? Frågan är om detta bara är en rön eller om det ligger en sanning bakom det.  Vita tanden valde att testa just gurkmejan och kokosfett för att se om deras tänder blev vitare. Dem upplevde stora fördelar när dem borstade tänderna med gurkmeja och skriver att tänderna fick en jämnare färg och att deras missfärgningar minskade något. De fick inga biverkningar och tipsar om att borsta tänderna med gurkmeja tills du uppnår ett bra resultat. 

Dem skriver också att "bleka tänderna med gurkmeja och kokosolja är inte en smaksensation. Det är faktiskt ganska äckligt. Vi valde därför att borsta tänderna med vanlig tandkräm efter gurkmejan för att få bort smaken. Men men det sagt är det klart värt att testa". Dem nämner också att det kan vara bra att känna till att allt runt omkring dig kommer bli gult men du behöver inte oroa dig för att tänderna ska bli gula. 

Vill du testa detta? Blanda 1 msk kokosolja och 1 tsk gurkmeja pulver från WellAware. 

Det ligget ingen vetenskaplig forskning bakom detta utan är ett roligt tips till er som vill testa en hederlig superkrydda istället för att gå och bleka tänderna eller köpa whiteing tandkräm.  Ni som testar detta får gärna återkoppla med resultat, vi är jättenyfikna att höra. 

Två nya produkter i vårt sortiment

Idag gör vi två nya produkter tillgängliga i vårt sortiment, gurkmejapulver och ingefärspulver

Vi har nu uppdaterad vårt gurkmeja pulver, nu i en ny förpackning och ännu mer finmalen. Den innehåller dessutom hela 4% kurkumin som är det aktiva ämnet i gurkmeja. Tack vare kurkumin har gurkmejan en kraftigt antiinflammatoriska effekter och är en mycket stark antioxidant. Flertal studier visar att gurkmeja kan hjälpa till att skydda mot flera västerländska sjukdomar så som hjärtsjukdomar, cancer, metabola syndrom och alzheimers. Gurkmejans stora innehåll av antioxidanter gör att den skyddar kroppen mot fria radikaler och oxidativ stress som bland annat ligger bakom celldöd, och åldrande.

Läs mer dessa studier här:

Nagpal. M., and Sood. S., 2013.  Role of curcumin in systemic and oral health: An overview. Journal of natural science, biology and medicin. doi:  10.4103/0976-9668.107253

WellAwares gurkmeja pulver passar utmärkt i den klassiska ingefärsshoten, i den populära drycken golden milk, vid bakning och matlagning. 


Du hittar produkten här


WellAwares ingefära pulver, en helt ny produkt för den medvetna människan. Vårt ingefärspulver består utav 100% ingefära (Zingiber officielle) och är rikt på magnesium, järn och mangan. Ingefära passar utmärkt att tillsätta i smoothies, juicer, fruktdrinkar men även i matlagning. 

Ingefära har blivit en väldigt populär krydda de senaste åren, främst under vinterhalvåret då många dricker den klassiska ingefärsshoten för att minska risken att drabbas av förkylningar. Flera studier har gjorts på ingefära och dessa visar bland annat att ingefära är bra mot sjösjuka (1), illamående framför allt hos gravida (2), leda till signifikant minskning av  LDL-kolesterol och triglyceridnivåer i blodet (3) och gingerol, det bioaktiva ämnen i ingefära har visat sig kunna minska risken för infektioner (4).   

Läs mer om dessa studier här:

1. Schmid R., et al. 1994, Comparison of Seven Commonly Used Agents for Prophylaxis of Seasickness. Journal of travel medicinhttps://doi.org/10.1111/j.1708-8305.1994.tb00596.x

2. Viljoen E., et al. 2014, A systematic review and meta-analysis of the effect and safety of ginger in the treatment of pregnancy-associated nausea and vomiting. Nutrition journal, doi:  10.1186/1475-2891-13-20.
3. Alizadeh-Navaei R., et al. 2008, Investigation of the effect of ginger on the lipid levels. A double blind controlled clinical trial. Saudi medical journal,ISSN: 0379-5284.
4. Nalin, D. R., Levine, M. M., Mata, L., de Céspedes, C., Vargas, W. et al. (‎1979)‎. Oral rehydration and maintenance of children with rotavirus and bacterial diarrhoeas.. Bulletin of the World Health Organization, 57 (‎3)‎, 453 - 459. World Health Organization. 


Du hittar produkten här


Ny svensk studie – 

Så bra medicinsk effekt har rödbetsjuice

Resultatet från en dubbelblindad, randomiserad studie där den medicinska effekten av rödbetsjuice studerats blev precis klart. Studien är gjord vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och resultatet visar på en positiv effekt hos svårt hjärtsjuka patienter. 

Studien var en liten pilotstudie med 15 patienter med hjärt-och lungsjukdomen PAH, pulmonary arterial hypertension, högt blodtryck i lungorna. Sjukdomen orsakas av att lungornas blodkärl blir förtjockade och trånga, vilket ger sämre syreupptagning, andfåddhet och sämre ork. Redan efter 1 vecka med 1,5 dl rödbetsjuice morgon och kväll syntes märkbara resultat. Ca 80% av patienterna som svarade på behandlingen fick en bättre uthållighet och verkningsgrad i musklerna med 10.15 procent. Analyser av patienterna blodplasma och saliv visade på förhöjda nivåer av nitrat och nitrit, som sedan i mag-och tarmsystemet omvandlas till kväveoxid. Kväveoxidet förs sedan ut i blodet och får en medicinsk kärlvidgande effekt och det är denna effekt som ger ökad ork och uthållighet i musklerna. 

Fler och mer omfattande studier bör göras på vilken medicinsk effekt rödbetsjuice har på vår hälsa och framför allt vaskulära sjukdomar, men det är väldigt intressant hur man med små och enkla förändringar i kosten kan förbättra tillståndet hos patienter med hjärtsjukdom. 

Länk till studien:  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30244181

Snabba bananscones 

Recept på enkla bananscones med havre och hampaprotein


Du behöver

1 banan

1 ägg

1 dl havregryn

1 skopa hampaprotein

1 tsk bakpulver

Någon nypa salt


Gör så här

1. Mixa havregrynen till ett mjöl.

2. Mosa bananen och knäck ägget, tillsätt sedan de övriga ingredienserna och rör om till en jämn smet. 

3. Klicka ut smeten på en plåt och grädda i mitten av ungen på 200 grader tills de fått en lagom fin färg (ca 10-15 min). 

4. Låt svalna och ät sedan med valfritt pålägg


Vill du göra sconesen ännu mer näringsrika kan du tillsätta WellAwares nyponpulver, chiafrön eller andra fröer och nötter. Varför inte krydda med någon antiflamatoriska kryddor som kanel eller kardemumma. Låt fantasin flöda. Dessa scones passar utmärkt till frukost eller som ett gott mellanmål. 


Det näringsrika chia fröet

Vad säger forskning om chia fröet och hur kan ni enkelt tillföra det i er kost?

Jag tror ingen gått miste om det fantastiska chia fröt det senaste åren, dessa fantastiska näringsprofil har gjort det otroligt populärt. Chia fröet härstammar från sydamerika där det används i tusentals år och det är inte förrns de senaste åren det blivit populärt i Europa. Chia fröet har den unika egenskapen att vara vattenbindande, vilket innebär att vid kontakt med vatten kan fröet svälla upp till 12 ggr sin vikt. Detta har varit livsviktigt för människor i alla tider då det har bidragit till en bra bukfylla och mättnadskänsla. Mättnadskänslan hänger också ihop med att chia fröet innehåller stora mängder lösliga fibrer. Lösliga fibrer har även en rad hälsofördelar, de är bra för tarmen, för hjärthälsan och hjälper till att stabilisera blodsockret.

Den största anledningen till varför chia fröet blivit så populärt i Europa de senaste åren är tack vare dess fantastiska näringsprofil. Chia fröet innehåller mycket fibrer, protein, omega-3 fetter och flera vitaminer och mineraler, livsviktiga ämnen kroppen behöver. Detta innehåll gör chia fröet till ett bra födoämne som enkelt kan tillsättas i din kost och är speciellt bra för veganer som har svårare att få i sig omega-3 fetter då dem utesluter fet fisk ur sin kost. 

Vad säger då forskning mer konkret om chia fröet?

- Chiafrön kan öka uthålligheten vid fysisk aktivitet

- Chiafrön är rika antioxidanter

- Chiafrön består utav många nyttiga fibrer, bland annat lösliga fibrer. Chia fröets rika innehåll av fiber ska vara bra för de nyttiga bakterierna i magen, då de fungerar som mat för dessa bakterier. Detta är nödvändigt för en stark maghälsa. 

- Chiafrön består utav ovanligt högt kvalitativt protein för att vara en växt

- Chiafrön förbättrade omega-3 värdena hos deltagarna i en studie där man undersökte just detta.


För er som vill dra nytta av dessa egenskaper och tillföra chia fröet mer i er vardag hittar ni det i flera av våra produkter. Vi har  vår fantastiska chia hummara dryck i 6 olika smaker och i två av våra workout bars hittar ni det näringsrika chia fröet. Letar ni efter det perfekta mellanmålet, på jobbet, på språng mellan möten eller innan ett träningspass måste ni testa chia hummara och en av våra workout bar. Den perfekta kombination. Chia fröet passar även utmärkt i bröd, i egengjorda proteinbars, i smoothies, i din gröt och som topping. 

Raw bar med nypon & hampaprotein

Vårt populära nyponpulver går att använda till mycket, här nedan följer ett recept på goda proteibars du enkelt gör hemma.

Du behöver

2 dl mandlar

1 dl gojibär, blötlagdai 30 min

2 msk WellAware nyponpulver

2 msk chiafrön

2 skopor hampaprotein

1-2 msk honung eller annan sötning

Gör så här

1. Mixa mandlarna till ett fint mjöl i matberedaren. 

2. Tillsätt resterande ingredienser, smaka av och avgör om om det behöver någon mer sötma. Är degen för "torr" tillsätt lite av de vatten de blötlagda gojibären låg i. 

3. Lägg upp degen på ett bakplåtspappter. Med hjälp av pappret forma till en rektangel cirka 1-2 cm hög. Ställ in i kylen i ca 2 timmar. Skär upp i lagom stora bars. 


Förvara i kylen cirka 3 dagar eller frys in i portionsstorlekar i frysen. Dem klarar sig bra i frysen i flera månader.Nypon är ett fantastiskt superfood, dels innehåller det mycket vitamin C och vitamin E som båda verkar som antioxidanter men nypon har också i flera studier visat sig ha positiva effekter hos människor och djur som lider av ledbesvär. Vill du tillföra mer nypon i din kost kan du bland annat äta tillsätta det i egengjorda bars, ett perfekt mellanmål på jobbet eller när du är på språng. WellAware nyponpulver passar även bra i bröd, smoothies, på gröten och som topping på din yoghurt. 

Fler recept på WellAware nyponpulver hittar ni längre ner. 

Nyttiga cookie dought bollar 

Nyttiga cookie dought bollar med WellAwares hampaprotein, perfekt till helgen

Du behöver

1 paket kikärter

1 dl jordnötssmör

50 g mörk choklad

1 skopa hampaprotein

Valfri sötning t.ex. honung eller sötströ


Gör så här

1. Häll av kikärterna och mixa i en matberedare till ett fint mjöl.

2. Tillsätt jordnötssmöret, hampaproteinet, sötningen och mixa till en jämn massa. 

3. Hacka och tillsätt chokladen, rör om med en sked. 

4. Forma lagom stora bollar och låt stå i kylen någon timme innan servering. Ät och njut. 


WellAwares hampaprotein och havreprotein passar utmärkt att tillsätta i diverse bakverk för att öka dess protein innehåll. De har en väldigt naturlig smak och tar inte i överhand. Längre ner på sidan hittar du till exempel en nyttig och väldigt enkelt recept på en kladdkaka och chokladbollar med just hampaprotein. Havreprotein passar utmärkt i din havregrynsgröt eller i olika typer av bröd och kex.

Två supersmoothies med extra protein

Recept på två goda supersmoothies rika på protein som förtjänar att serveras i cocktailglas

Exotisk smoothie med mango & hampaprotein

Du behöver

2 dl osötad mandeldryck

1/2 banan

1 dl mango

1/2 dl ananas 

1/2 skopa hampaprotein


Gör så här

Mixa alla ingredienser, häll upp i ett cooktailglas och njut av en god exotisk smoothie


Hallon & rödbetssmootie med kollagen

Du behöver

2 dl osötad mandeldryck

1/2 banan

1 dl hallon

1 tsk WellAwares rödbetspulver

1 tsk WellAware beauty collagen


Gör så här

Mixa alla ingredienser, häll upp i ett cocktailglas och njut av en god och fräsch smoothie. 


Rosa hallongröt med kollagen

Tillsätt en skopa kollagen i din morgongröt för att stärka din hyn, ditt hår och naglar. 

Ingredienser

1 dl havregryn

1,5-2 dl vatten eller mandeldryck

1 dl hallon

1 skopa WellAware collagen beauty

0,5 tsk kardemumma

salt


Gör så här

1. Koka upp havregryn, vatten, hallon, kardemumma och hallon.

2. När gröten kokat upp, ta av från plattan och rör i WellAware collagen beauty. 

3. Toppa gröten med valfritopping t.ex. lite hallon, banan, jordnötssmör och mandeldryck.Vill du göra din frukostgröt ännu mer näringsrik kan du t.ex. tillsätta wellAwares rödbetspulver, havtorn eller toppa med nypon. Det är även gott att tillsätta chiafrön, krossade linfrön eller solrosfrön i gröten. Låt fantasin flöda. Vi på WellAware tror att ett fint yttre börjar med ett hälsosamt inre och att vår hy, hår och naglar påverkas mycket av vad vi äter. Kollagen är ett protein som utgör ungefär en tredjedel av kroppens protein och är en strukturell komponent i all bindväv, så som leder, ligament, brosk, hår och hud. Med åldern minskar kroppens produktion av kollagen, därför kan ett tillskott vara bra för de som vill bibehålla en finare hy, starkare hår, naglar men även rörlighet i muskler och leder. Det finns mycket intressant att läsa om just kollagentillskott, den senaste tiden har det forskats väldigt mycket på kollagen och dess påverkan på leder och rörlighet.

WellAware collagen beauty passar även i en supersmoothie eller i din shaker. 


WellAware Beauty Collagen – 100% hydrolyserat kollagen

189 krGul hummus med gurkmejan

Gurkmejan kan du använda till mycket, bland annat i den traditionella hummusen. 

Vi på WellAware tror att gurkmejan kommer börja användas mer och mer allt eftersom forskning visar på fler, och fler positiva hälsoegenskaper hos kryddan. Gurjmejan har används i Asien i flera 100 år, som krydda och naturlig medicin, främst tack vare dennes antiinflammatorisk egenskaper. Gurkmeja kan du använda till mycket mer än att tillsätta i grytor eller soppor, här ovan har vi tillsatt gurkmejan i den traditionella hummusen. Visst fick den en fin färg?

Recept på vår gula hummus med gurkmejan

Ingredienser

1 förpackning kikärter

1-2 msk olivolja

1 vitlöksklyfta

1 tsk gurkmejan

Salt och peppar


Gör så här

Mixa alla ingredienser i en mixer och servera till en god vegetarisk sallad. Hummus passar också utmärkt att ha som tillbehör till grönsaksstavar.


Mer exempel på hur du kan använda gurkmejan när du lagar mat finner du länge ner på sidan. 

Krämig smoothie bowl

Recept på en god & krämig kombination av mango, banan & havtorn.

Ingredienser

1 fryst banan

1 dl mango

1-2 tsk havtornspulver

1-2 dl mild yoghurt

Färsk frukt till topping


Gör så här

Mixa alla ingredienser i en mixer, häll upp i en fin skål och toppa med valfri topping, förslagsvis färsk frukt. 


Tips: Vill du göra din smoothie extra krämig? Tillsätt någon sked nötsmör t.ex. jordnötssmör eller mandelsmör. 
WellAware EKO Havtorn 200 g

139 krSuperfoods


De senaste åren har de så kallade superfoods blivit otroligt populära och är något som säljs mer eller mindre i varenda livsmedelsbutik. På sociala medier och bloggar ser vi dagligen smoothies, juicer och bakverk med livsmedel inom denna kategori. Superfoods är ett samlingsnamn av livsmedel som innehåller en hög näringstäthet i förhållande till den energi det ger. Det inkluderar olika bär, frukter, alger, örter, spannmålsgräs och en rad andra växtdelar. 

Mer om superfoods

Superfoods är obehandlad, ofta ekologisk mat med hög näringstäthet som bidrar till att ge kroppen bra näring i form av viktiga vitaminer, mineraler, antioxidanter, fettsyror, aminosyror, fibrer och mycket mer. Vi finner olika typer av superfoods i olika delar av världen. Här i norden har vi t.ex. lingon blåbär, hallon, havtorn, svarta vinbär, rödbetor och nypon. I andra delar av världen hittar vi en stor variation av superfoods i form av t.ex. alger, örter, rötter och grönt te. Dessa hittar vi främst i hälsokostbutiker men idag går många av dessa produkter att hitta i våra vanliga livsmedelsbutiker. Våra kostval har en central roll i vårt välmående därför är det av stor betydelse att äta både näringsriktigt och varierat. Genom att inkludera superfoods så mycket som möjligt hjälper du till att fylla på kroppens behovet av livsviktiga näringsämnen på så sätt får din kropp  de bästa förutsättningarna att fungera optimalt. 

WellAware har ett gäng naturliga superfoods i sitt sortiment, bland annat rödbetspulver, nyponpulver, havtornspulver och korngräs som passar utmärkt att tillsätta i smoothies eller juicer. Vill du hellre äta kapslar eller tabletter har vi spirulinga, gurkmejan och ingefära i denna form. Ta dig en titt i vårt sortiment.

Mina favorit livsmedel inom denna kategori är hallon, blåbär, avokado, chiafrön, kanel, morötter och rödbetor. WellAwares rödbetspulver är en riktig favorit, speciellt i smoothies tillsammans med hallon & banan.

Havreprotein

I detta inlägg får ni svar på hur våra kunder & ambassadörer använder vårt havreprotein

Du kan använda WellAwares havreprotein till mycket. Våra kunder och ambassadörer använder det främst i sin havregrynsgröt, i smoothies eller i proteinrika chokladbollar. Det har blivit väldigt populärt både hos våra kunder med framför allt hos våra nya ambassadörer tack vare dess naturliga smak men också för att WellAwares havreprotein är organiskt, veganskt, icke-GMO och utan tillsatser.

Lina Johansson, en av våra fantastiska ambassadörer säger "Jag tycker det är perfekt, det har en naturlig smak och går jättebra att använda i allt, jag använder det speciellt i min havregrynsgröten och i bakverk". Det är Lina som har gjord chokladbollar ni ser här ovan, ni hittar henne på instagram under namnet @linaelsajohansson. 

Linas recept på proteinrika chokladbollar

Ingredienser

100 g smör

1 dl sötströ

4 msk kakao'2 krm vaniljpulver

2 dl havregryn

1 dl havreprotein

3 msk kaffe

En nypa salt

Kokos


Göra så här

Blanda alla ingredienser förutom kokosen till en jämn smet. Forma till lagom stora bollar och rulla sedan i kokos. Det blir ca 12 st. Låt stå i kylen några timmar innan servering. Ät & njut av ett gott och proteinrikt mellanmål.


Ett stort tack till dig Lina för att du delar med dig av ditt recept. Vi tar med glädje emot fler recept där ni har använt en eller flera av våra produkter, så sitter du på några godingar skicka dem gärna till elin@wellaware.se. Skicka gärna med en recension av den/de produkter från WellAware du använt.

7 sätt att använda gurkmeja i mat

Ett inlägg om hur du på 7 enkla sätt kan använda gurkmejan i mat och ta del av dess positiva hälsoegenskaper


Gurkmeja är en fantastisk krydda som har visats sig ha många hälsofrämjande egenskaper. Gurkmeja innehåller kurkuminn en stark antioxidant och som beskrivs vara det mest aktiva ämnet i gurkmejan. Gurkmejan är en krydda som i flera århundraden används i det asiatiska köket och som mer och mer dyker upp här i väst, främst p.g.a de hälsofördelar som tros vara kopplade till just gurkmejan. Hur kan vi då använda gurkmejan när vi lagar mat?

1. I smoothies

I en smoothie går det alltid bra att tillsätta alla typer av superfoods, även gurkmejan. Till något kryddmått gurkmejan i din smoothie, förutom dess rika innehåll av antioxidanter kommer din smoothie även få en fin och härlig gul färg. 

2. Gör den populära "Goldenmilk"

Golden milk eller guldmjölk som vi kan kalla det på svenska har blivit riktigt populärt de senaste året. Golden milk är en varm, kryddig och hälsosam dryck, där du gör en paste av ingefära och gurkmejan. Detta blandar du sedan ut med någon typ av varm mjölkdryck. Denna dryck passar utmärkt att dricka på kvällen, istället för ditt vanliga te. 

3. I soppor och grytor

Den kanske mest vanliga användning av gurkmejan är i asiatiska soppor och grytor. Har du testat att krydda din köttfärssås eller kycklinggryta med gurkmejan? Testa. Annars går de alltid hem i de lite mer traditionella rätterna som linsgrytor, indiska fisksoppor ect. Här nedan har jag tillsatt både gurkmejan och ingefära i en tomatbaserad linsgryta. 


4. I hälsoshots

Något annat som blivit väldigt populärt de senaste åren är alla typer av hälsoshots och den mest populära måste vara den med ingefära och grukmejan. Gör din egen shot och ta en varje morgon och kväll för att bosta immunförsvaret nu i förkylningstider. WellAwares recept på ingefärsshot med gurkmejan hittar du längre ner här på bloggen. 

5. Gul hummus

Tillsätt någon tsk gurkmejan i din hummus, förutom dess hälsofördelar gurkmejan för med sig ger den hummusen en otroligt fin gul färg. Servera gärna som förrätt tillsammans med diverse grönsaksstavar. 

6. I salladsdressingar och marinader

Vill du få en asiatisk touch på din grillade kyckling? Tillsätt med fördel något kryddmått gurkmejan i din marinad. Vill de smaksätta din sallad och stimulera dina smaklökar ännu mer? Då måste jag tipsa om att göra en god salladsdressing med b.la gurkmejan och ringa över din sallad, detta funkar oavsett om du gjort en grönsallad eller en mer matig sallad. 

7. Krydda riset med gurkmejan

För några månader sedan åt jag på en asiatisk restaurang där dem kryddad riset med diverse kryddor, jag kan fortfarande minnas den otroligt goda smaken efter denna lunch. Ris som annars kan vara en rätt smaklöst livsmedel kan med fördel kryddas med olika kryddor för att göra det mer spännande. Nästa gång du kockar ris, testa att tillsätta några asiatiska kryddor bland annat gurkmejan. 

WellAwares har tagit fram ett gurkmejan pulver för dig som vill tillsätta gurkmejan i din kost.  Vårt gurkmeja pulver ligger i en påse med skruvkort, som är lätt att försluta. Pulvret är förpackat i en påse för att minska risken för syrepåverkan som i värsta fall kan påverka halten av nyttiga näringsämnen i pulvret.


/Elin Johansson

Gurkmeja pulver

99 krProteinrik chokladsmoothie

Recept på en proteinrik chokladsmoothie med WellAwares hampaprootein

Är du en av dem som känner att sockersuget är lite extra starkt klockan 15 på eftermiddagen och att det vore gott med några bitar godis eller choklad? Då måste du testa denna chokladsmoothie, supergod, nyttig och rik på protein som ger en bra mättnadskänsla. 

Ingredienser

1/2 banan

1 msk jordnötssmör

0,5 - 1 msk kakao

1 skopa hampaprotein från WellAware

2 dl växtbaserad dryck eller yoghurt

Eventuellt någon sötning


Gör så här

Mixa alla ingredienser i en mixer, häll upp i ett glas och njut av en god proteinsmoothie med smak av choklad och jordnötssmör.


WellAwares hampaprotein är ett bra alternativ till dig som vill komplettera din kost med ett veganskt proteintillskott. Det är dessutom ekologiskt, organiskt, icke-GMO och utan tillsatser. Förutom protein innehåller WellAwares hampaprotein även de essentiella fettsyrorna omge-3 och omega-6. Det har en mild smak som passar bra i mat, bakning och i en smoothie.

/Elin Johansson

"Smärta i knäna försvann efter två dagar med kollagentillskott"

Jag läste en väldigt intressant artikel här om dagen publicerad på Kurera, i artikeln berättar dem om Annelie Axelsson vars smärta i känna försvann efter två dagar med kollagentillskott. 

Annelie Axelsson är uppvuxen och bor i Västerås där hon driver ett spa med sju anställda. Hon står och går större delen av arbetsdagen och säger i artikeln att hon slutat räkna gångerna hon går upp och ner i trapporna mellan receptionen och behandlingsrummen. En dag i vintras kändes det som att det satt en kniv i knäleden när hon gick nedför trapporna och vägen mellan receptionen och behandlingsrummen blev nu en stor utmaning. Så kunde hon inte ha det. På nätet läste hon om ett tillskott av kollagen som verkade vara de senaste på marknaden gällande artros och ledvärk och beställde hem ett kosttillskott bestående av collagen typ 2 och hyaluronsyra. Kosttillskottet var väldigt effektivt och efter bara två dagar försvann smärtan i knät och hon säger själv att hon inte haft problem sedan dess.

Vill du läsa hela artikeln hittar du den här: https://kurera.se/smartan-i-knaet-forsvann-efter-tva-dagar-med-kollagentillskott/

Viktigt att veta att detta är ett individuellt resultat, mer forskning behövs inom området. Men har du problem med leder och knän skulle jag absolut rekommendera dig att testa ett tillskott av kollagen. 

Kortfattat om kollagen: Kollagen är ett naturligt protein som utgör stora delar av kroppens strukturella uppbyggnad och finns framför allt i hud, senor och ben.  Kollagen utgör också struktur i leder, ligament, brosk, bindväv, muskelvävnad, hår och naglar. Väldigt stor del av vår hud består utav kollagen. Vi producerar själva kollagen men miljöföroreningar, åldrande och skadliga ultravioletta strålar kan skada kollagenfibrerna, begränsa hyaluronsyraproduktionen och minska vattenhalten i huden. 

WellAwares collagen passar utmärkt att tillsätta i din smoothie, juice eller blanda med vatten.


/Elin Johansson
Grön ärtsoppa med ärtprotein

Soppa på gröna ärter är en riktig favorit, nu med WellAwares ärtprotein

Ingredienser

1 gul lök

1 vitlök

1 grönsaksbuljongtärning

500 g gröna ärter

ca 5 dl vatten

1-2 dl lätt creme fraiche 

1 skopa ärtprotein

Citronpeppar & salt


Gör så här

1. Hacka den gula löken och vitlöken, stek på svag värme i en stor kastrull. Tillsätt buljongtärningen.

2. Tillsätt vatten och de gröna ärterna, låt koka.

3. Mixa till en slät soppa. Tillsätt ärt proteinet och creme fraichen, krydda. 

4. Låt soppan koka i några min och servera sedan som den är tillsammans med ett gott fullkornsbröd.


WellAwares ärtprotein innehåller ca 80% protein och är ett perfekt val för dig som vill ha ett ekologiskt och veganskt protein. Förutom till matlagning och bakning kan du även ha i det i din smoothie eller din juice. Låt fantasin flöda. WellAwares ärtprotein har en mjuk och naturlig smak blandar du det i en soppa eller smoothie känner du knappt smaken av det. 

/Elin Johansson

WellAware Ärtprotein Ekologisk & Rawfood 500 g

179 krEn enkel proteinkladdkaka

Recept på en snabb, enkel och proteinrik kladdkaka med WellAwares hampaprotein

Ingredienser

1 1/2 msk kokosmjöl

1 1/2 msk kakao

1 skopa hampaprotein från WellAware

En nypa salt

1 dl proteinpudding med smak av choklad


Gör så här

1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke, tillsätt proteinpuddingen. Blanda till en jämn smet. 

2. Låt stå i kylen 30-45 min

3. Häll i smeten i en mugg eller liten skål, kör i mikron på högsta effekt i 60-90 sek. 


Ät din kladdkaka som den är eller toppa med valfri topping. Jag toppade min kladdkaka med min egengjorda chiasylt med hallon och krossade hasselnötter. 

/Elin Johansson


WellAware Hampaprotein Ekologiskt & Rawfood 500 g

199 krNäringsboost inför hösten

Näringsboosta din höst med gurkmeja, ingefära, spirulina och D-vitamin

Jag skriver mycket om hur du enkelt kan tillsätta våran hälsokost i dina supermoothies eller juicer för att boosta din kroppen med näring. Alla människor tycker inte om smoothies och finner varken ork eller lust att ställa sig i köket med en mixer och diverse livsmedel. Är du en av dem? I så fall måste jag istället tipsa dig om WellAwares kapslar och tabletter som är ett väldigt smidigt och enkelt tillskott i din vardag. I dagsläget har vi fyra produkter inom denna kategori:

Grukmeja/ingefärskapslar: Vegetabiliska kapslar som innehåller gurkmeja (400 mg) och ingefära (100 mg). Dessa kapslar innehåller b.la näringsämnena järn och mangan, livsviktiga näringsämnen för våra kroppar. Vill ni läsa mer om gurkmeja och ingefära, bläddra ner några inlägg så  finner ni en artikel om dessa fantastiska livsmedel. 

Ingefärskapslar: Innehåller så mycket som 250 mg ingefära per kapsel. Likt gurkmeja/ingefärskapslarna innehåller dessa kapslar också järn och mangan. 

Spirulinatabletter: Innehåller 100% spirulina. Spirulina brukar beskrivas som ett av våra absolut mest näringsrika livsmedel.Den har en fullständig aminosyraprofil, ett högt innehåll av bla Vitamin B12 och järn. Med deras rika innehåll av både B12 och järn skulle jag säga att spirulina är vegetarianernas bästa vän. 

D-vitamintillskott: Vi som bor i Norden behöver ett högre intag av D-vitamin då vi exponeras mindre för solljus, därför kan ett tillskott av D-vitamin vara nödvändigt under vinterhalvåret.  Vi på WellAware kunna ge dig en produkt med extra mycket D-vitamin och har därför stolt tagit fram WellAware® D3 som innehåller hela 62,5 mikrogram D-vitamin per tablett. (2500 IE) Det motsvarar i doseringen ungefär 1250% av rekommenderat intag.

Vill du boosta din höst med mer näring för att minska risken för sjukdomar, då måste jag rekommendera dessa produkter. 


/Elin JohanssonLyxsmoothie med hallon & rödbeta

Varför inte lyxa till fredagseftermiddagen med en god och näringsrik smoothie med bland annat hallon & rödbeta

Ingredienser

1/2 banan

1 dl hallon

2 dl  naturell yoghurt t.ex. soyghurt

1/2 skopa rödbetspulver från WellAware


Gör så här

Mixa alla ingredienser i en mixer och häll upp i ett glas. Toppa med rolig topping, t.ex. hallonsylt (egengjord med mindre socker), nötter, jordnötter, kakonibs, kokosflingor eller en god musli. /Elin Johansson
Ny studie - gurkmejan kan förbättra minnet


I mars publicerade en ny forskningsstudie på gurkmejan som visar att det aktiva ämnet kurkumin som finns i gurkmejan kan förbättra minnet hos personer med ett nedsatt minne. 

Forskare vid UCLA har nyligen genomfört en studie där de kunde se att människor som led av ett sämre minne fick ett bättre minne efter att ha ätit gurkmejan. I studien deltog 40 vuxna i åldrarna 50-90 år, deltagarna hade antigen en lättare form av minnesförlust eller ett sämre minne. Deltagarna fick antigen placebo eller 90 mg kurkumin två gånger om dagen i 18 månader. Deltagarna fick genomföra olika kognitiva tester där forskarna samtidigt mätte deras nivåer av kurkumin i blodet. Resultatet visade att de som fick kurkumin visade förbättringar, både på minnet och förmågan att koncentrera sig. I de minnestester som gjorde presterade de som fått kurkumin 28 procent bättre än de som fått placebo. Deras röntgen av hjärnan visade också lägre nivåer av Beta-Amyloid och tau-protein som båda kopplats till Alzheimers. Exakt varför kurkumin har dessa positiva effekter på hjärnan är fortfarande inte klarlagt. Läkaren Gary Small som arbetar vid avdelningen för äldres psykiatri vid UCLA säger att det kan ha att göra med dess förmåga att minska inflammationer i hjärnan, som har visat sig ha kopplingar till både alzheimer och depression.

Forskarna planerar nu att göra en uppföljningsstudie med flera deltagare, och även testa kurkumins effekter på människor som lider av depressioner så att man kan klarlägga om det även har antidepressiva effekter. 


Gary W. Small et al. Memory and Brain Amyloid and Tau Effects of a Bioavailable Form of Curcumin in Non-Demented Adults: A Double-Blind, Placebo-Controlled 18-Month Trial, The American Journal of Geriatric Psychiatry (2017). Doi: 10.1016/j.jagp.2017.10.010


/Elin Johansson

WellAware Gurkmeja-/Ingefärakapslar 

WellAware Gurkmeja / Ingefära kapslar 90 st 500 mgEn utsökt milkshake med nypon

Älskar ni också kombinationen av mango, banan och jordnötssmör måste testa denna milkshake, nu med WellAwares nyponpulver.  

Ingredienser

1/2 banan

1 dl fryst mango

1/2 skopa nypon

1 msk jordnötssmör

2 dl laktosfri mjölk eller havredryck


Gör så här

Mixa alla ingredienser, häll upp i ett glas och njut av din goda milkshake. Vill du öka mängden protein kan du med fördel tillsätta WellAwares hampaprotein. /Elin Johansson
Enkla nyponfrallor

WellAwares nyponpulver är vår mest sålda produkt, de flesta blandar nyponpulvret i en smoothie eller har det på yoghurten. Anledningen till varför nypon blivit så populärt beror främst på att flera studier har visat att nypon kan förbättra tillståndet hos människor med ledsjukdomar. Vårt nyponpulver innehåller även stora mängder C-vitamin och E-vitamin, vilket båda verkar som antioxidanter och skyddar kroppen mot diverse sjukdomar. 

Vårt nyponpulver är också väldigt gott att tillsätta i frukostfrallorna. 

Ingredienser

2 dl grahamsmjöl

1 dl vetemjöl

1 dl havregryn

3 msk nyponpulver från WellAware'

1 msk bakpulver

2 msk solrosfrön

2 msk honung

2 dl vatten

1/4 tsk salt


Gör så här

1. Sätt ugnen på 200 grader

2. Blanda de torra ingredienser, tillsätt sedan vattnet och honungen. Blanda till en smet, den kommer vara kladdig.

3. Forma ca 8 frallor och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper. Pensla med ägg och toppa med solrosfrön. 

4. Grädda i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter. Servera sedan med en god marmelad eller ost, gärna till en varm soppa.


/Elin Johansson

Lins- och morotssoppa med gurkmejan

Nu när hösten knackar på dörren är mustiga soppor en stor favorit om du dessutom vill ge immunförsvaret en riktig boost måste du testa denna lins- och morotssoppa med gurkmejan.
Ingredienser

(1 portion)

1/2 dl röda linser

1 morot

1 liten vitlöksklyfta

1 tsk färsk, riven ingefära

1 kryddmått wellAwares gurkmejanpulver

1 kryddmått kummin

2 msk  Oatly iMat

2-3 dl vatten

Salt & peppar'


Gör så här

1. Koka linserna enligt beskrivning på dess förpackning tills de blivit mjuka.

2. Riv morötterna, stek tillsammans med vitlök och kryddor till morötterna blivit mjuka. Tillsätt vatten, Oatly iMat och linserna. Mixa till en slät soppa. 

3. Toppa med valfri topping, exempelvis stekta champinjoner och bönor. 


Gurkmejan innehåller livsnödvändiga näringsämnen som järn och mangan. Järn är en mineral som bland annat kan bidra till en normal bildning av röda blodkroppar och hemoglobin, vilket är av stor betydelse för syretransporten i kroppen. Mangan i sin tur hjälper dig till en normal energimetabolism, samtidigt som den fungerar som en antioxidant i kroppen och hjälper till att skydda våra celler från oxidativ stress. 

Gurkmejan består till ca 5% av curcumin, som anses vara det aktiva ämnet i gurkmejan. Det är detta ämne som ger gurkmejan den starka gula färgen och fungerar som en kraftfull antioxidant. Detta ämne har visat sig skydda mot en rad av sjukdomar och är en anledning till varför gurkmejan har ett så gott rykte.

/Elin Johansson
            Min fantastiska chiapudding

 

Helgen närmar sig och lika så dess mysiga frukostar med familjen. Den klassiska chiapuddingen är en favorit hemma hos mig, numera med produkter från WellAware

 
 

Ingen har nog gått miste om det fantastiska chiafröt de senaste åren, främst på grund av dess otroligt rika näringsinnehåll. Idag hittar du chiapuddingar på varenda hälsokaffe. Vill du utnyttja chiafröts fina hälsofördelar måste jag tipsa om WellAwares chia drycker, dem passar utmärkt att dricka när du är på språng och är i behov av snabb energi. Nu står dessutom helg och mysiga frukostar runt hörnet och den klassiska chiapuddingen är en favorit hemma hos mig. Numera blandar jag i WellAwares rödbetspulver eller havtornspulver. Vill du boosta kroppen mer c-vitamin måste jag rekommendera att toppa din chiapudding med våra grovmalda nypon.

Ingredienser

3 msk chiafrön

2 dl mandeldryck

1 krm vaniljpulver

 1/2 tsk av vårt rödbetspulver eller havtornspulver


Gör så här

1. Blanda alla ingredienser i ett glas, ställ in i kylen, rör om igen efter 10-15 min.    

2. Låt stå i kylen över natten eller i några timmar. Servera med frukt, bär och vårt nyponpulver         


           

/ Elin Johansson

Chia Humara Dryck – Smak av Mandelmjölk, Kanel & Vanilj

23 kr


           

Så kickstartar du din hälsosamma höst

Ingefärshots med gurkmejan, D-vitamintillskott, nypon- och havtornspulver, så här kan du kickstarta din höst med produkter från WellAware?

  

Efter en sommar som denna som har bjudit på varma sommardagar på stranden eller vid poolen är många taggade på att dra igång hösten med hälsosamma rutiner. Det är populärt att bossta immunförsvaret med diverse juicer för att minska risken att drabbas av inflammationer och förkylningar. I skrivande stund sitter jag med halsont och en täppt näsa, kanske skulle jag vart duktigare på att starta den föregående veckan med en ingefärsshot med gurkmejan?   

Ingefära och gurkmejan

WellAwarew har flera produkter som passar utmärkt denna årstid. När vi ändå är inne på gurkmejan och ingefära har vi två typer av kapslar gjorda på dessa superfoods. Kapslar är enkelt att tillsätta i sin vardagsrutin, jag rekommenderar dig att ta dem i samband med tandborstning eller när du äter din frukost. Tillför dem i en redan befintlig rutin. WellAware har även ett gurkmejan pulver som du enkelt kan använda i din matlagning. Finns det något godare än en varm gryta med asiatiska smaker av gurkmeja och ingefära så här års? Glöm inte att tillsätta lite svartpeppar, då tar din kropp upp de aktiva ämnena i gurkmeja och ingefära lättare.

Just ingefära och gurkmejan har blivit väldigt populärt tack vare deras stora innehåll av antioxidanter som skyddar kroppen mot bland annat förkylningar och inflammationer. Förutom dess fantastiska innehåll av antioxidanter innehåller även våra produkter mineralerna järn, magnesium och mangan.

 

Denna ingefärsshot med gurkmejan har ni sätt tidigare men den är värd att tipsa om igen. Ta en shot varje morgon för att boosta immunförsvaret nu när förkylningstiderna sätter igång.

Ingredienser

1 liter vatten

200-300 g färsk ingefära

2-3 citroner

1/2 dl honung

1-2 msk gurkmeja pulver


Gör så här

1. Riv ingefäran grovt med skalet på.

2. Lägg den rivna ingefäran i en kastrull med vatten och värm upp på spisen till 60 grader. Låt ligga i 20 min.

3. Sila av ingefäran och blanda i gurkmejan och honungen när den fortfarande är ljummen. Låt svalna.

4. Pressa i citronen och häll upp i en flaska.


               

Nyponpulver & Havtornspulver

Vi har även flera produkter under kategorin hälsokost som boostar immunförsvaret med livsnödvändiga vitaminer, mineraler och antioxidanter. Vi har bland annat vårt populära nyponpulver och havtornspulver som båda är rika på vitamin C och vitamin E. Dessa vitaminer fungerar som en antioxidant som lik ingefära och gurkmeja skyddar de kroppen mot förkylningar och inflammationer.  Vårt nyponpulver tillsätter du fördelaktigt i på yoghurten eller gröten och havtornspulvret är jättegott att tillsätta i en smoothie.  Jag burkar göra en jättegod smoothie bowl på rödbetspulver som jag toppar med våra grovmalda nypon.        

Recept på denna fantastiska smoothie bowl hittar du längre ner på sidan, passa även på att kika in alla våra recept. Oavsett om dem hjälpar till att boosta immunförsvaret är dem bra för vår hälsa och inte minst riktigt goda.

Fyll på med D-vitamin

Nu när dagarna bli kortare och mörkare är det viktigt att vi får i oss tillräckligt med D-vitamin via kosten. Livsmedelsverket skriver att D-vitamin kan vara en av de vitaminer vi i norden kan ha brist på, därför kan vissa behöva ett tillskott. Immunförsvaret, benstommen, muskelstyrkan och den kognitiva förmågan är alla beroende av D-vitamin för att upprätthålla en normal funktion. Brist på D-vitamin kan påverka dessa funktioner negativt. Forskning har bland annat visat ett samband mellan brist på D-vitamin och depression, nedstämdhet och vissa cancerformer. WellAware har därför utvecklat ett D-vitamintillskott för den medvetna människan.

Jag vill avsluta med att säga "glöm inte bort alla säsongen frukter, grönsaker och rotfrukter. Hösten är enligt mig den bästa säsongen för vår hälsa, det finns otroligt mycket goda livsmedel i våra butiker så här års. Mina personliga favoriter är morötter, rödbetor och äpplen, alla tre supergoda livsmedel rika på vitaminer, mineraler och antioxidanter".

/Elin Johansson
            Spirulina - ett av våra mest näringsrika födoämnen

Fullvärdigt protein, rikt på nyttiga fetter, livsnödvändiga vitaminer och mineraler. Vi förstår varför spirulina blivit ett populärt tillskott de senaste åren.

Vad är spirulina?

Spirulina är ett av våra mest näringsrika födoämnen och har konsumerats av människor sedan lång tid tillbaka i flera delar av världen, bland annat Sydamerika. Den senaste tiden har den ökat i popularitet och tack vare dess näringstäthet klassas den som en ”superfood” med många hälsofrämjande fördelar. Spirulina är en blågrön mikroalg som tillhör gruppen cyanobakterier och finns både i söt- och saltvatten. Algens cellväggar är mycket mjuka, vilket göra att våra kroppar enkelt kan bryta ner algen och ta upp näringen från den.

Näringsinnehåll och positiva hälsoeffekter

Spirulina innehåller stora mängder protein, nyttiga fetter, livsnödvändiga vitaminer och mineraler och det gräma färgämnet klorofyll. Spirulina innehåller bland annat B-vitaminer, C- och E vitamin, samt mineralerna magnesium och järn. C- och E vitamin fungerar som antioxidanter och så gör även en del ämnen som ingår i klorofyll. Antioxidanter hjälper kroppen att skydda mot oxidativ stress, vilket kan leda till celldöd, åldrande och diverse sjudkomar. Järn behövs för vår blodbildning och syretransport och magnesium behövs bland annat för produktion av protein, omsättning av kalcium och för normal nerv- och muskelfunktion. Spirulina innehåller även rikligt med omega-3 och omega-6 fettsyror. Omega-3-fettsyrorna är fleromättade fettsyror som bland annat behövs för hjärtat och hjärnan samt för vår synförmåga.  GLA är en omega-6-fettsyra som finns i spirulina och har visat sig vara verksam mot bland annat smärtor i bröst och PMS. Den motverkar också torr hud och eksem hos både barn och vuxna.

Spirulinas höga innehåll av både järn och vitamin B12 gör det till ett bra tillskott till både vegetarianer och veganer som kan ha svårt att få i sig en tillräckligt stor mängd av dessa näringsämnen. En daglig dos av WellAwares spirulina tabletter ger dig 60% av det dagliga rekommenderade intaget av B12 och 22% av det dagliga rekommenderade intaget av järn.

WellAwars Spirulina tabletter är enkla att lägga till i din vardagsrutin om du också vill ta fördel av spirulinas positiva hälsoeffekter.  

                 

Spirulina tabletter, 300 st
Våra tre proteintillskott

I dagsläget har vi tre sorters proteintillskott i vårt sortiment, ärtprotein, havreprotein och hampaprotein. Vårt ärtprotein och hampaprotein är ekologiskt, organiskt, veganskt, icke-GMO och utan tillsatser.  Ärtproteinet består utav 80% -proteininnehåll och de andra två utav 50% proteininnehåll. Havreproteinet är organiskt, veganskt, icke-GMO och utan tillsatser, odlat och tillverkas på svenskt havre av högsta kvalitet. Inte illa va?

Dessa proteintillskott passar både i mat och vid bakning. Jag brukar tillsätta havreprotein i min havregrynsgröt och ärtproteinet i en god ärtsoppa jag brukar göra på gröna ärter. Brukar du göra smoothies passar dem även utmärkt att tillsätta där. Tillsammans med några utav våra SuperFoods får du då en riktig supersmoothie. 

/Elin JohanssonKorngräs

Tre enkla tips på hur du kan tillsätta korngräs i din matlagning

Korngräs passar utmärkt att tillsätta i dina smoothie, ärthummus och pannkakor för att krydda din kost med ytterligare näring. Korngräs är ett lättsmällt spannmålsgräs och är naturligt rikt på krom som bidrar till att bibehålla normala blodsockernivåer samt zink som bidrar till en normal syra-bas balans. Korngräs är även rikt på riboflavin, niacin, vitamin B6, folsyra, kalcium, magnesium samt järn. Ni hittar en längre artikel om korngräs längre ner. 

Den smoothie ni ser här ovan innehåller förutom 1 tsk korngräs också 1 banan, 1 kiwi, 1 dl mango, 1 stor näve spenatblad, 1/2 lime och 2 dl mandeldryck. Ni mixar alla ingredienser i en mixer, häller upp smoothien i ett glas och njuter av en god och näringsrik smoothie.  Bredvid smoothien ser ni en skål mer ärthummus, där jag tillsatt korngräs. Ärthummus passar utmärkt som ett mer näringsrikt alternativ till den traditionella såsen. Här mixar du gröna ärter, vitlök, olivolja, citrionpeppar, salt och 1 tsk korngräs. 

Jag brukar tillsätta WellAwares korngräs i mina bananpannkakor, detta är en riktig favorit. För att göra dessa pannkakor behöver du 1 banan, 2 ägg, 1/2 dl mixade havregryn, 1/2 tsk bakpulver, 1 tsk korngräspulver. Blanda dessa ingredienser till en smet och stek på låg värme, för att behålla näringen från krongräset. Servera gärna tillsammans med bär och/eller frukt. 

Korngräs går även att tillsätta i en näringsrik shot, soppor, grytor eller varför inte i din proteinshake. 

/Elin Johansson
Nice cream med rödbetspulver

Nice cream är en god variant på en nyttigare glass där du enbart mixar frysta bär, i detta recept tillsätter för vårt rödbetspulver. 

Ingredienser

1 fryst banan

1 dl frysta hallon

1 msk mandel- eller kokosdryck

1/2 skopa rödbetspulver från WellAware


Gör så här

Mixa den frysta bananen, hallon och rödpetspulver i en matbredare, tillsätt ca 1 msk mandel- eller koksdryck  eller tills glassen får den konsistens du önskar. 


Nice cream är en nyttigare variant av den vanliga glassen då den innehåller mer vitaminer och mineraler från bananen och de bär du tillsätter. Tycker du inte om hallon kan blåbär eller mango vara ett gott alternativ. Tillsätter du även vårt rödbetspulver eller någon annan av våra superfoods ökar du näringsvärdet ännu mer. 

/Elin Johansson
WellAwares Workoutbar

Har ni testat våra workout bars? Här nedan avslöjar Elin, vår assistent brand manager sin favorit

Ett av våra stora mål på WellAware är att tillverka SuperFoods av högkvalitet till hela befolkningen, därför är våra energibars fria från både gluten och laktos. Har du testat någon av dessa? Jag tycker om alla tre väldigt mycket men min personliga favorit är Beet Up workout med smakar av rödbeta och ingefära. Alla tre är gjorda på glutenfri havre och jag tycker det märks extra tydligt hos Choco Up workoutbar då den får en god smak av chokladboll, mums.  

Dem passar perfekt att äta innan ett träningspass då man vill fylla på med snabb energi. 

/Elin JohanssonAntioxidanter & fria radikaler

Varför behöver vi få i oss antioxidanter och vad är fria radikaler?

 Antioxidanter och dess funktion

I våra kroppar pågår det ständigt en nedbrytningsprocess som kallas oxidativ stress. Detta sker naturligt när syre omsätts, något som är nödvändigt för vår överlevnad. Samtidigt frisätts fria radikaler som bryter ner kroppens celler och föråldrar dem. För att motverka detta har vi en motpol, antioxidanter som förhindrar ökningen av fria radikaler, vilket också är nödvändigt för att vi ska överleva.  När oxidativ stress uppstår är de fria radikalernas skadeverkan högre än den antioxidanta processen. Detta sker när vi ex. utsätts för miljöföroreningar,  utsätter kroppen för stress, röker, äter bränd mat, solar men även när vi tränar. Det är då nödvändigt att vi får i oss antioxidanter. Våra kroppar kan till viss del tillverka egna antioxidanter, endogena antioxidanter men det är även viktigt att få i sig antioxidanter från kosten. Utan rätt mängd antioxidanter kommer de fria radikalerna härja fritt och kan orsaka ohälsa och sjukdom.

Livsmedel med antioxidanter

Forskare har kunnat identifiera flera tusentals antioxidanter, många av dem är sådana vi idag klassificerar som vitaminer och mineraler, exempelvis vitamin C, vitamin E (tokoferoler), riboflavin, polyfenoler, karotenoider och klorofyll. Livsmedelsverket skriver även att zink, mangan och koppar spelar en viktig roll eftersom de bland annat ingår i enzymer med antioxidativa funktioner.

De flesta frukter, bär och grönsaker är rika på antioxidanter, t.ex. blåbär, jordgubbar, kiwi, aprikoser, havtorn, tranbär, avokado, sparris, blomkål, rödkål, rödbeta, morot, lök, vitlök, brysselkål, paprika och tomater. Jag personligen brukar tänka färgglatt, försök blanda in så många färger du kan på tallriken. Livsmedel med olika färger innehåller olika sorters antioxidanter,  desto fler  antioxidanter vi får i oss, desto bättre för vår hälsa. Antioxidanterna samarbetar med varandra och vi behöver dem alla. De kryddor och livsmedel vi idag kallas för Superfoods innehåller ofta en stor mängd antioxidanter och kan vara ett bra tillskott till er mat.

Förutom våra endogena antioxidanter och antioxidanter i vår kost kan vi även tillsätta antioxidanter i form av tillskott av t.ex. vitaminer och mineraler.

Att börja dagen med en smoothie fylld med frukt, bär och grönsaker kan vara ett enkelt sätt att boosta kroppen med livsnödvändiga antioxidanter. Jag brukar även tillsätta någon tsk av WellAwares rödbetspulver, nypon, havtorn eller korngräs för att göra min smoothie ännu mer rik på antioxidanter.

/Elin JohanssonChokladbollar med havreprotein

Recept på hälsosamma chokladbollar på banan och med WellAwares havreprotein

Ingredienser

1 banan

3 dl havregryn

3 msk kakao

1 msk kaffe

1 skopa havreprotien


Gör så här

Blanda alla ingredienser i en bunke, forma till lagom stora bollar och rulla i kokos, låt stå i kylen några timmar innan servering.


/Elin Johansson.

Vad är kollagen? 

Har ni hittat vårt kollagentillskott när ni tittat runt i vår nätbutik och inte riktigt förstått vad det ska vara bra för? I så fall har du kommit rätt, för i detta inlägg förklarar jag var det är och vad du kan använda det till.

Kollagen är ett naturligt protein som utgör stora delar av kroppens strukturella uppbyggnad och finns framför allt i hud, senor och ben.  Kollagen utgör också struktur i leder, ligament, brosk, bindväv, muskelvävnad, hår och naglar. Väldigt stor del av vår hud består utav kollagen. Vi producerar själva kollagen men miljöföroreningar, åldrande och skadliga ultravioletta strålar kan skada kollagenfibrerna, begränsa hyaluronsyraproduktionen och minska vattenhalten i huden. Denna uttorkning kan göra att huden blir trött och skrynklig. En daglig dos av peptan kan öka inte bara hudens kollagentäthet men också dess fuktnivåer, samtidigt som de minskar rynkor. På marknaden av skönhetsprodukter har kollagen länge blivit igenkänt som stjärnspelaren. Forskning visar att kollagen är nu den ledande funktionella ingrediensen i skönhetsprodukter i alla regioner i världen. Vi anser i linje med forskning att en vacker hud på utsidan behöver en hälsosam grund på insidan. 

En dubbelblindad, placebokontrollerad studie av peptan-kollagenpeptiker bland 33 kvinnor (40-59 år av Souken i Japan visade att Peptan ökade hudhydreringen med 28% efter åtta veckor. 91% av denna forskargrupp rapporterade en högre hudhydratiseringsnivå under samma period.

(Asserin, J. et al., 2015, The effect of oral collagen peptide supplementation on skin moisture and the dermal collagen network: evidence from an ex vivo model and randomized, placebo-controlled clinical trials. Journal of Cosmetic Dermatology, 14:291-301. doi: 10.1111/jocd.12174)

Vårt kollagentillskott kan du antigen blanda med vatten eller tillsätta i en smoothie. Jag föredrar att blanda det i en smoothie, t.ex. i en hallon- och banansmoothie. Självklart kan du även blanda i det i de andra smoothies och smoothie bowl du hittar här på vår hemsida. Låt fantasin flöda. 

/Elin Johansson 
Mellanmålssmoothie med havtorn

Ingredienser

1/2 banan

1 dl fryst mango

1 tsk havtornspulver från WellAware

2 dl mandeldryck


Gör så här

Mixa alla ingredienser i en mixer, häll upp i ett glas och njut av en god och näringsrik smoothie med smak av mango & havtorn.

.

Havtorn är ett bär som är rikt på vitaminer, mineraler och fleromättade fettsyror, essentiella fettsyror som är livsnödvändiga för kroppen och vårt välmående. Förutom vitamin C, vitamin E och karotenoider innehåller WellAwares havtornspulver även den essentiella fettsyran Omega-6 som är livsviktig att få i sig då kroppen inte kan producera den på egen hand, samt Omega-7 som har den gynnsamma egenskapen att upprätthålla funktionen i kroppens cellmembran, vävnader och slemhinnor. 

Vårt havtornspulver innehåller 100% grovmalda havtorn och för att ta vara på alla näringsämnen mals det direkt hos oss på WellAware.  De är perfekt att tillsätta i en smoothie, på yoghurten eller gröten. 

/Elin Johansson Våra chiadrycker

Chiafröet är ett riktigt superlivsmedel och för att du enkelt ska kunna tillsätta det i din kost har vi sex olika chiadrycker med olika smaker i vårt sortiment. 

Har ni testat någon/några av våra chiadrycker? 

Dessa är veganska och fria från laktos och gluten. Tack vare det fantastiska chiafröet är dem naturligt rika på proteiner, fibrer, omega-3, vitaminer och mineraler. Letar du efter ett enkelt och näringsrikt mellanmål tycker jag du ska testa dessa drycker. Min personliga favorit är den med smak av mandelmjölk, vanilj och kanel. 

I våra drycker är chiafröna blötlagda vilket gör att kroppen har enklare att ta upp all den goda näring som finns i fröna. 

/Elin JohanssonEn näringsrik rödbetshummus

Hummus är perfekt som tillbehör till din måltid eller som dipp till dina grönsaker, i denna har vi tillsatt WellAwares rödbetspulver för att öka näringsinnehållet ännu mer. 

Ingredienser

1 förpackning kikärter

1 vitlöksklyfta

2 msk olivolja

1 msk tahini

1-2 tsk rödbetspulver

Salt och peppar


Gör så här 

1. Finhacka vitlöksklyftan. Lägg den med kikärtor, olivolja, rödbetspulvret och tahini i en matberedare.

2. Mixa till en jämn smet. Smaksätt med salt och peppar. Förvara kallt till servering.


/Elin Johansson


Your Website Title


 Rawbollar med rödbeta & nypon

 

Älskar ni också rawbollar med nötter & dadlar? I så fall måste ni testa dessa som är rullade i WellAwares rödbetspulver och grovmalda nypon.

Ingredienser

2 dl sötmandel

2 dl dadlar

1 msk kokosolja

1 krm vaniljpulver

1 tsk kanel

½ krm salt

2 msk rödbetspulver


Gör så här

1. Mixa sötmandel, dadlar, kokosolja, vanilpulver, kanel och salt till en smet.

2. Forma till bollar och rulla hälften i rödbetspulver och andra hälften i de grovmalda nypona. 

 


Att rulla bollarna i dessa två superlivsmedel ger förutom mer näring även en god och lite syrligare smak. Min personliga favorit är dem som är rullade i rödbetspulvret, förutom den goda smaken får dem är väldigt vacker, rosa färg. 

/Elin Johansson

Your Website Title


Your Website Title
Your Website Title

 


Ingefärsshot med gurkmejan

Boosta immunförsvaret inför hösten och vintern med en ingefära- och gurkmejan shot. I receptet nedan använder vi WellaWares gurkmejan pulver. 

Ingredienser

1 l vatten

200-300 g ingefära

2-3 citroner

½ dl honung

1-2 msk Gurkmejan pulver


Gör så här

1. Riv ingefäran grovt med skalet på. 

2. Lägg den rivna ingefäran i en kastrull med vattnet och värm upp på spisen till 60 grader. Låt ligga i 20 min.

3. Sila av ingefäran och blanda i gurkmejan och honungen när den fortfarande är ljummen. Låt svalna.

4. Pressa i citronen och häll upp i en flaska. 


Ingefära är en växt som har använts i tusentals år i Indien och Kina. Ingefäran innehåller massa antioxidanter och kan därför förhindra och lindra förkylningar, den är också anti-inflammatorisk, alltså en riktig superväxt. 

Gurkmejan innehåller b.la näringsämnen som järn och mangan. Järn är en mineral som bland annat kan bidra till en normal bildning av röda blodkroppar och hemoglobin, vilket är av stor betydelse för syretransporten i kroppen. Mangan i sin tur hjälper dig till en normal energimetabolism, samtidigt som den fungerar som en antioxidant i kroppen och hjälper till att skydda våra celler från oxidativ stress. 

Gurkmejan består till ca 5% av curcumin, som anses vara det aktiva ämnet i gurkmejan. Det är detta ämne som ger gurkmejan den starka gula färgen och fungerar som en kraftfull antioxidant. 


/Elin Johansson

Your Website Title

Your Website Title

 


Höj närings- och fiberintaget med korngräs


Idag pratas det väldigt mycket om de så kallade superfoods, livsmedel som är fullproppade med vitaminer, mineraler och antioxidanter och som alla är viktiga för vår hälsa. Ett av dessa superfoods är korngräs som du enkelt kan tillsätta i din smoothie för att göra den med närings- och fiberrik. Korngräs är ett lättsmällt spannmålsgräs och är naturligt rikt på krom som bidrar till att bibehålla normala blodsockernivåer samt zink som bidrar till en normal syra-bas balans. Korngräs är även rikt på riboflavin, niacin, vitamin B6, folsyra, kalcium, magnesium samt järn. Ja ni hör, en stor mängd av viktiga näringsämnen våra kroppar behöver.

En studie har visat att korngräs har en skyddande effekt mot fria radikaler. Fria radikaler riskerar att skada kroppens celler och är en kemisk process som sker i kroppen, denna process sker vanligt vid stress, av luftföroreningar och som en del av åldrandet. Studien visar också att korngräs motverkar att det s.k skadliga kolesterolet (LDL) oxideras och skadar. Oxiderat LDL-kolesterol är en stor riskfaktor vad gäller hjärt och kärlsjukdomar. Forskarna skriver att dessa problem lätt uppstår vid diabetes och att korngräs därför kan vara bra för att skydda mot hjärt- och kärlsjukdomar som uppstått som följd av diabetes.

Vill du inkludera korngräs i din vardag kan du lätt tillsätta korngräs i din shot, smoothie, proteinshake eller varför inte i en soppa. Låt fantasin flöda.

Ni hittar WellAwares Korngräs här ett 100% ekologiskt korngräs utan några tillsatta ämnen. Precis som det ska vara.


Yu YM et al. ”Effects of young barley leaf extract and antioxidative vitamins on LDL oxidation and free radical scavenging activities in type 2 diabetes.” Diabetes Metab 2002 Apr; 28 (2):107-14.


/Elin Johansson


 


Chocolate Crisp bar

En kundrecension av WellAwares chocolate crisp protein bar

En kundrecension ifrån ett  inlägg som publicerades på WellAwares instagram konto 26 juni


WellAwares choc crisp bar, better than a protein bar if you ask me, i love this, it has a very strong smell of dark chocolate which made me automatically know it would be a good one. No artificial taste just sheer dark chocolate fudge goodness. The cals are 189, carbs 19g, fat 6,3 g, protein 13g, wish I could have this one all over again. Thank you.

Chloe Neal


Tack för din fina recension Chloe, vill ni också testa denna goding hittar ni den under produkter och bars
Smoothie bowl med rödbetspulver

Recept på en näringsrik smoothie bowl med Wellawares rödbetspulver

Ingredienser

- 1-2 dl yoghurt

- 1 banan

- 1 dl hallon 

- 1 tsk rödbetspulver


Gör så här

1. Mixa alla ingredienser i en mixer

2. Häll smoothien i en skål och toppa med valfri topping, förslagsvis några skivor banan, hallon, musli och WellAwares grovmalda nyponskal.Rödbetan har på senare år fått mycket uppmärksamhet när det gäller ökad prestationsförmåga vid träning, främst uthållighetsträning.  Som Mikael har skrivit i ett tidigare blogginlägg är anledningen bakom är rödbetans rika innehåll av nitrat. Nitrat omvandlas i kroppen till kväveoxid som fungerar kärlvidgande vilket gör att syre lättare kan transporteras till cellerna. När syreupptaget förbättras blir muskelcellernas energianvändning mer effektiv vilket ökar uthålligheten och prestationen. Ett förbättrat syreupptag bidrar dessutom till att immunsystemet stärks och blodtrycket sänks. 

Värt att nämna är att om man kokar rödbetor så kommer innehållet av nitrat att försvinna i kokvattnet eftersom det är vattenlösligt. Det lättaste sättet att få i sig nitrat är att använda sig av rödbetspulver som du till exempel kan tillsätta i din smoothie.

/Elin JohanssonGrön smoothie med ärtprotein

Vårt ärtprotein kan med fördel tillsättas i gröna smoothies för att höja proteinvärdet. Till skillnad från många andra proteintillskott på marknaden är vårt ärtprotein ekologiskt, organiskt, veganskt och utan tillsatt socker. Vårt ärtprotein består även av fullvärdigt protein och dess mjuka och runda smak gör att det passar bra i mat och bakning med framför allt i din supersmoothie.

Ingredienser

- 1  banan

- 1 dl fryst mango

- 1 kiwii

- 2 nävar blad spenat

- Saften från en 1/2 lime

- 1 skopa ärtprotein (20 g)

- 1 dl vatten eller mandeldryck. 


Gör så här

1. Mixa alla ingredienser i en mixer

2. Häll upp i ett glas och njut av en god och näringsrik smoothie.


/Elin Johansson

Ny fart här på bloggen 

Hej, mitt namn är Elin Johansson och är WellAwares nya Assistent Brand Manager. 

En del av mitt jobb är ta hand om våra sociala medie för att ni ska få upp ögonen för våra produkter. Hit hör denna blogg och därför ska den nu få  ny fart och massa energi. Syftet med bloggen är att ni ska kunna ta del av kunskap och recept på hur ni enkelt kan använda våra fantastiska produkter på bästa sätt. Älskar ni också smoothies och hälsosamma frukostar har ni kommit rätt. 

En av våra visioner på WellAware är att bidra till god hälsa hos hela befolkningen. Därför har WellAware tagit fram ett sortiment av naturliga SuperFoods för din hälsa. Medvetet, naturligt och alltid av högsta kvalitet. 

Men, vem är då jag? Jag är en glad, driven och otroligt hälsointresserad tjej som precis tagit min examen från kostvetarutbildningen vid Uppsala universitet. Efter tre års studier inom kostvetenskap är jag nu redo för nya utmaningar här på WellAware. Jag bor i Uppsala tillsammans med min sambo och när jag inte jobbar spenderar jag helst min tid på gymmet, med en kamera i handen eller tillsammans med mina nära och kära. 

Jag önskar er en fin tisdag, ta hand om er. 


/Elin JohanssonTvå enkla sätt att göra proteingröt 


Proteingröt är både gott och mättande och något som du dessutom lätt och snabbt slänger ihop till frukost, mellanmål eller som återhämtning efter träning. Här följer två enkla och näringsrika sätt att göra proteingröt med vegetabiliska proteinkällor - vegansk, glutenfritt och mjölkfritt. 

Proteingröt med havreprotein

Ingredienser

- 2 skopor havreprotein

- 1/2 dl glutenfria havregryn

- 2 dl vatten

- 2 krm vaniljpulver

- 1 krm oraffinerat havssalt

Gör så här

Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp. Sänk värmen och låt koka tills gröten fått en lagom tjock konsistens.


Proteingröt med hampaprotein

Ingredienser

- 1/2 boveteflingor

- 2 skopor hampaprotein

- 2 dl vatten

- 2 krm vaniljpulver

- 1 krm oraffinerat havssalt

Gör så här

Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp. Sänk värmen och låt koka tills gröten fått en lagom tjock konsistens.Servera gröten med t.e.x mandelmjölk, jordbubbar och skivad banan. Ett tips är att strö över smoothie-pulver som en god smaksättning och för att höja näringsvärdet. Prova t.e.x mango-, papaya-, havtorn-, nypon- eller annanspulver. Smakrika ekologiska bär- och fruktpulver utan tillsatser. Mums! Havreproteinet och hampaproteinet som jag använder är från Wellaware - Ekologiskt, veganskt, icke-GMO och utan tillsatser.

Hampaprotein

Hampaprotein är ett fullvärdigt protein som innehåller tillräckligt av essentiella aminosyror både i mängd och kvalité för att möta kroppens behov. Det är dessutom lättsmält för magen. Förutom att hampaproteinet är en bra proteinkälla så innehåller det en lång rad viktiga vitaminer och mineraler samt en optimal balans mellan fettsyrorna omega-6 och omega-3. Detta gör det till ett utmärkt livsmedel för att få i sig både fullvärdigt protein, essentiella fettsyror och andra näringsämnen som vitaminer, mineraler och fibrer.

Havreprotein

Havreprotein är liksom hampaprotein ett fullvärdigt protein. Havre är dessutom ett fantastiskt spannmål som är väldigt underskattat. Havre innehåller förutom en rad viktiga mineraler och vitaminer en löslig och gelébildande fiber som heter betaglukan. Betaglukan har många fina egenskaper för hälsan. Del så bidrar Betaglukan till att sänka kolesterolvärdet och dels så bidrar Betaglukaner till att stabilisera blodsockernivån. De blodsockerstabiliserande egenskaperna beror på att betaglukaner bildar en geléliknande konstisens i tarmen, vilket gör näringsupptaget från tunntarmen blir långsammare och då förhindrar en snabb stegring av blodsockret. De kolesterolsänkande egenskaper beror på att betaglukan bidrar till att föra ut gallsyror och kolesterol ur tarmen. För att levern sedan ska kunna bilda nya gallsyror använder den kolesterol som finns i blodet. Betaglukan kan på så sätt bidra till att ett sunt och normalt kolesterolvärde, vilket i sin tur skyddar mot hjärt- och kärlsjukdom. Betaglukaner tillsammans med probiotika bakterier har även förmågan att skydda mot inflammatoriska tillstånd i tarmen.

/Mikaela Bjerring


Nyponpulver - ledernas bästa vän

Ledgångsreumatism, artros och artrit är idag något som drabbar många. Fysisk träning, viktkontroll och bra kost rekommenderas ofta för att förbättra sjukdomsbilden. Här kan nyponpulver vara ett bra komplement då det vid en mängd studier visats förbättra tillståndet vid ledsjukdomar.

Nyponpulver vid ledsjukdomar

Det finns ett flertalet studier som tyder på att strandnyponpulver (Rosa Canina) kan lindra tillståndet vid ledgångsreumatism, artros och artrit vid kontinuerligt intag. Strandnyponet är näringsrikt och innehåller betydande mängder C-Vitamin, betakaroten, E-vitamin, bioflavonoider, lykopen, pektiner och mineralerna magnesium, folsyra, kalcium och kalium. Även om nyponet är fantastiskt på grund av sitt rika näringsinnehåll så är det aktiva ämnet galaktolipider (GOPO) som gör strandnyponet så unikt.

Galaktolipider har en antiflammatorisk verkan som genom ett flertal studier visats vara anledningen  till varför värken lindras vid ledsjukdomar. Man har sett att galaktolipiderna gör så att immunförsvarets vita blodkroppar inte kan ta sig fram lika snabbt eftersom ämnet inkorporeras i de vita blodkropparnas cellmembran. När inte lika många vita blodkroppar kan nå kroppens inflammerade områden, så minskar den inflammatoriska processen. Detta bidrar till mindre svullnad och värk och bättre rörlighet i lederna. Galaktolipiderna skyddar även våra broskceller. På senare år har det gjorts en hel del studier om strandnypon och dess effekt vid olika ledsjukdomar.

 

Studier om strandnypon vid ledsjukdomar

En studie (1) som genomfördes vid universitetssjukhusen i Köpenhamn och Berlin visade att strandnypon kan lindra reumatisk artrit (RA). I studien som pågick under sex månader ingick 89 patienter med RA. 90% var kvinnor och 10 % män med en genomsnittsålder på 56 år. Patienterna fick under denna tid komplettera sin vanliga behandling med strandnyponpulver. Resultatet visade att försökspersonerna fick mindre smärta och bättre rörlighet. Forskarna identifierade att det aktiva ämnet GOPO som finns naturligt i strandnypon stod för 90% av den positiva effekten. Studien presenterades senare vid EULAR, läkarkongress för reumatiska sjukdomar i Barcelona.

I en annan studie som utfördes av forskare vid Parker Institite på Fredriksbergs sjukhus i Köpenhamn 2014, ingick 150 patienter med knäartros. Deltagarna delades upp i tre grupper. En grupp fick pulver gjort av hela strandnypon. Den andra gruppen fick strandnyponpulver där nyponkärnorna tagits bort och den tredje gruppen fick placebo. Patienterna som fick nyponpulver fick den rekommenderade dosen på ca 2.5 gram per dag under tre månaders tid.

De deltagare som hade fått nyponpulver både med eller utan kärnor hade mindre smärtor än de som fått placebo. Forskarna gav slutsaten att nyponpulver ger bra effekt och nyponpulver med eller utan kärnor är så gott som likvärdigt. Ännu en gång har en studie visat att strandnypon kan ha en mycket bra effekt vid ledvärk. Det finns även en hel del studier som visar liknade resultat som bland annat blivit publicerade 2006 i Scandinavian Journal of Reumatology.

Strandnypon som livsmedel

Pulver av strandnypon smakar gott och är därför lätt att få in som en rutin att komplettera sin dagliga kost med. Tillsätt i en smoothie, strö över filen eller blanda med juice eller vatten och drick. Du bör dock inte värma upp nyponpulvret eftersom näringen då förstörs. Ekologiskt nyponpulver kan du köpa för ca 89 kr för 200 g (40 portioner) eller 215 kr för 600 g (120 portioner).

Källor

Strandnypon kan lindra reumatoid artrit (RA publicerad på EULAR Kongress i Barcelona, juni 2007 - http://www.scicompdf.se/litomove/rossnagel_eular.pdf

(2) Parker Institut vid Fredriksbergs sjukhus i Köpenhamn, publicerad 2014 i International Journal of Clinical Rheumatology


KÖP NYPONPULVER HÄR 

/ Mikaela Bjerringrödbetsjouice kan bidra till bättre träning

Rödbetor är inte bara en god rotfrukt, utan kan även ge dig stora fördelar när det gäller bättre prestation vid träning. Forskning visar att rödbetsjuice kan bidra till sänkt blodtryck, bättre fysisk uthållighet och få muskelcellerna att jobba mer effektivt.

Rödbetan har på senare år fått mycket uppmärksamhet när det gäller ökad prestationsförmåga vid träning. Anledningen bakom är rödbetans rika innehåll av nitrat. Nitrat omvandlas i kroppen till kväveoxid som fungerar kärlvidgande vilket gör att syre lättare kan transporteras till cellerna. När syreupptaget förbättras blir muskelcellernas energianvändning mer effektiv vilket ökar uthålligheten och prestationen. Ett förbättrat syreupptag bidrar dessutom till att immunsystemet stärks och blodtrycket sänks.

Studier på hur rödbetsjuice kan öka prestation och uthållighet

På senare år har ett flertal studier utfört för att se hur rödbetsjuice möjligen kan påverka och bidra till bättre prestation och uthållighet, samt sänka högt blodtryck (1), (2), (3). Här följer några exempel på studier.

I en dubbelblind placebo kontrollerad studie (1) som utfördes vid universitetet i Exeter ville man se vilken effekt rödbetsjuice har på uthålligheten. Man delade in försökspersonerna i två grupper. Ena gruppen fick rödbetsjuice och den andra gruppen fick svartvinbärssaft. Resultatet visade att den gruppen som drack en halvliter rödbetsjuice om dagen fick en ökad uthållighet med 16 procent.

Man såg ingen skillnad i kontrollgruppen som drack  en halvliter svartvinbärssaft.

Samma forskargrupp vid Exeter universitet utförde senare ännu en studie (2) med fokus på hur rödbetsjuice påverkar vid träning. Forskarna ville förbättra kvalitén på studien och se om det verkligen var innehållet av nitrat som gav den positiva effekten. Forskarna filtrade därför bort nitratet ur rödbetsjuicen. Försökspersonerna delades in i två grupper - en som fick rödbetsjuice med nitrat och en utan. Deltagarna som fick juicen som innehöll nitrat fick ett sänkt blodtryck och förbättrade uthålligheten i olika tester, både när det gällde hög- och lågintensiv träning. Redan efter fyra dagar minskade energikostnaden vid lågintensiv träning med hjälp av en halvliter rödbetsjuice. I gruppen som fått en halvliter rödbetsjuice utan nitrat såg man ingen skillnad. Resultatet av studien stödjer hypotesen om att det är nitrat som bidrar till den ökade uthålligheten och prestationen.

En annan studie på cyklister visade att ett dagligt intag på 50 cl Rödbetsjuice förbättrade uthålligheten med hela 15 % redan efter 4 dagars användning. Det noterades även att syrekonsumtion för dessa idrottare minskade (3).

Att få i sig en daglig dos av rödbetsjuice 

Man kan dra nytta av rödbetornas innehåll av nitrat i sin dagliga kost eller för att rödbetsboosta innan träning. Värt att nämna är att om man kokar rödbetor så kommer innehållet av nitrat att försvinna i kokvattnet eftersom det är vattenlösligt. Det allra lättaste sättet är att använda sig av rödbetspulver som man blandar i vatten, annan dryck eller tillsätter en smoothie. Rödbetspulver från Wellaware är ett bra exempel på ett ekologiskt rödbetspulver som innehåller 100 % torkade rödbetor inget annat. Med andra ord, ett rent livsmedel som man kan blanda till en härlig  näringsdryck och/eller sportdryck.


KÖP RÖDBETSJUICE PULVER HÄR


/ Mikaela Bjerringd-vitamin kan förbättra din muskelfunktion


Det har varit en enormt stor fokus runt D-vitamin de senaste 10 åren och inom forskning har intresset för dess hälsoeffekter varit stort. D-vitamin som inte bara klassas som en vitamin utan även som en steoridhormon är inblandat i en mängd viktiga kroppsprocesser, inte minst för att bibehålla en normal muskelfunktion och benstomme.


Att D-vitamin bidrar till att bibehålla en normal muskelfunktion har länge varit känt. På senare år har man även gjort en hel del studier som indikerar att tillräckliga mängder av D-vitamin kan förbättra muskelstyrkan. Här följer några exempel på studier.


Studie - D-vitamin förbättrar träningsresultaten

Enligt en förstudie som presenterades vid Society for Endocrinology annual conference i Edinburgh i november 2015 (1) kan tillskott av D-vitamin sänka risken för hjärtsjukdom och förbättra träningsresultaten genom att förbättra den fysiska konditionen.


I studien ingick 13 friska vuxna med samma längd och vikt som under 2 veckor fick antigen 2000 IE (50 μg) d-vitamin i form av kosttillskott eller placebo. De personer som fick D-vitamintillskott visade läge blodtryck och lägre nivå av stresshormonet kortisol i urinen än de som fick placebo.


Försökspersonerna fick genomgå konditionstest. Gruppen som hade fått D-vitamin kunde cykla 6,5 km på 20 minuter i slutet av testperioden jämfört med 5 km i början av testperioden. Förutom att gruppen som fått D-vitamin kunde cykla 30 % längre på samma tid, så såg man hos samma grupp färre tecken på fysisk utmattning.


Studie - D-vitamin har en positiv inverkan på musklerna

En amerikansk studie (2) som publicerades i Medicine & Science in sports & exercise visar att D-vitamin har en positiv inverkan på musklerna. Ca 400 personer deltog i studien där forskarna mätte och undersökte förhållandet mellan D-vitamin till muskelstyrka, där deltagarnas armstyrka och benstyrka mättes. Resultaten av studien indikerar att D-vitamin kan bidra till bättre muskelstyrka hos vuxna. Forskarna kommenterade även att detta är ett nyckelområde för äldreforskning eftersom människor förlorar styrka när de blir äldre, men att upprätthålla muskelstyrka hjälper till att förhindra fall och frakturer, och bevarar förmågan att leva självständigt.


Tidigare studier indikerar att D-vitamin verkar reducera förekomsten av kortisol i kroppen, kan det i teorin förbättra prestationsförmågan och minska riskfaktorerna för hjärt-kärlsjukdom förklarar forskarna.


Förutom att D-vitamin har betydelse till bättre muskelfunktion så bidrar det även till normala kalciumnivåer i blodet, upptag/utnyttjande av kalcium och fosfor, för normala tänder, för att bibehålla normal benstomme, immunsystemets normala funktion och spelar en roll för celldelningsprocessen.Dagliga rekommendationer (RDI) av D-vitamin

Livsmedelsverket rekommenderar att spädbarn och barn under 2 år får i sig 10 mikrogram D-vitamin per dag, likaså barn och vuxna under 75 år. Vuxna som får lite eller ingen solexponering 20 mikrogram och samma rekommendationer gäller för alla äldre över 75 år. Många forskare och läkare menar dock att dessa rekommendationer är alldeles för låga och att bör höjas.


D-vitamin får man framför allt från solexponering, fet fisk och D-vitamin berikade livsmedel. Känner man behov kan man även komplettera med ett kosttillskott av D-vitamin.


KÖP HÄR(1)Vitamin D pill a day may improve exercise performance and lower risk of heart disease -  https://www.sciencedaily.com/releases/2015/11/151101150629.htm


(2) Medicine & Science in Sports & Exercise® is the official journal of the American College of Sports Medicine, and is available from Lippincott Williams & Wilkins at 1-800-638-6423. 


(3) http://www.vetenskaphalsa.se/hur-mycket-d-vitamin-behover-vi/